Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ" ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.

 ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 
 
Ειλικρινά ήταν ένα θέμα που εδώ και δεκαετίες δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή, χωρίς κάποιος υπεύθυνος ν’ αποφασίσει να δώσει λύση.
Παράγκες δίπλα σε πολυκατοικίες και επαγγελματικά κτήρια, απλωμένα ρούχα στην μέση του δρόμου, σκουπίδια, ρυπαρότητα και διατάραξη της κοινής ησυχίας, ήταν η εικόνα που έδιδε ο καταυλισμός των Ρομά στο κάτω Χαλάνδρι.
Φυσικά η αισθητική παραφωνία με το όλο περιβάλλον ήταν το λιγότερο, εμπρός στην εγκληματικότητα που μάστιζε την ευρύτερη περιοχή και που δυστυχώς πάντα εμφανίζεται εκεί όπου ξεφυτρώνουν καταυλισμοί Ρομά.  

Συγκεκριμένα κλοπές, διαρρήξεις, επαιτεία, λαθρεμπόριο, εμπόριο ναρκωτικών, καταπατήσεις γής, αμαύρωναν και δηλητηρίαζαν την ζωή των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής του Νομισματοκοπείου.
Επιτέλους κάποιος φέρθηκε υπεύθυνα και αποφάσισε όχι να τους απομακρύνει αλλά να κάνει την αρχή.
Συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αποφάσισε να κατεδαφίσει 12 ακατοίκητα παραπήγματα, με απώτερο σκοπό την μετακίνηση όλων των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό. Μάλιστα έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη όσον αφορά την μετεγκατάστασή τους στην περιοχή του όρους «Πατέρα» στα Μέγαρα η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Πώς υποδέχθηκαν οι Ρομά και πώς αντέδρασαν στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;
Μα με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν να αντιτίθενται στις αποφάσεις της Πολιτείας, ακόμη και όταν προσάγονται συλληφθέντες ομόφυλοι τους στα δικαστήρια, προκειμένου να δικαστούν για διάπραξη σοβαρών κακουργημάτων.
Δημιουργώντας ένταση και επεισόδια, πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων και ανάβοντας φωτιές με λάστιχα στην Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου. Πάλι καλά μέχρι στιγμής, γιατί όπως θυμάστε στα επεισόδια που έγιναν στο Αιτωλικό έβγαλαν και πυροβόλα όπλα τα οποία αδίστακτα χρησιμοποίησαν πυροβολώντας στο ψαχνό.
Στο σημείο εκείνο της Μεσογείων μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου κύριος Σίμος Ρούσσος αντέδρασε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας αναβολή της κατεδάφισης, μέχρι να βρεθεί λύση.
Φυσικά είναι εύκολο να υποθέσει ο οποιοσδήποτε, σε ποίο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο ανήκει. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος, ήταν ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡCIA στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πέραν όμως τούτου η ένστασή του ως προς την λύση ενός χρόνιου προβλήματος με το επιχείρημα ότι πολλοί από τους Ρομά είναι δημότες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολεία της περιοχής, δεν ευσταθεί.
Διότι δεν είναι δυνατόν ο κύριος δήμαρχος να επικαλείται το δικαίωμα του δημότη για άτομα που κατά κανόνα δηλώνουν ανεπάγγελτοι, δεν πληρώνουν φόρους, κυκλοφορούν με οχήματα που στερούνται πινακίδες, δεν τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής και γενικότερα διακρίνονται για την επιθετική και παράνομη συμπεριφορά τους. Μια απλή έρευνα να κάνει κάποιος στο καθημερινό ημερήσιο δελτίο των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής,  είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει ότι πολλοί από τους δράστες που εμπλέκονται σε κάθε είδους κακουργήματα, είναι Ρομά. Επίσης ας καλέσει ο αγαπητός κύριος Ρούσσος σε μια ανοικτή συνεδρία, τους κατοίκους της περιοχής να τους ρωτήσει και να συζητήσει μαζί τους, τι είδους εμπειρίες έχουν αποκομίσει από την γειτνίασή τους με τον καταυλισμό των Ρομά.
Όσο για τα παιδιά Ρομά που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής, αυτό δεν αποτελεί λόγο αναβολής των αποφάσεων της Πολιτείας, διότι αν δεν απατόμαστε και στην περιοχή των Μεγάρων που σχεδιάζεται να μετακινηθούν, υπάρχουν σχολεία για να δεχθούν τους Ρομά μαθητές. Αν τελικά φοιτούν σε σχολεία του Χαλανδρίου και απλά δεν είναι μόνο εγγεγραμμένα. Ας πάει κάποιος καθημερινή μεσημέρι στο Super Market ΑΒ πού βρίσκεται απέναντι από το Νομισματοκοπείο και στον παρακείμενο σταθμό του Μετρό να διαπιστώσει πόσοι νεαροί Ρομά, υποτιθέμενοι μαθητές, περιφέρονται άσκοπα εν ώρα μαθημάτων.   
Επίσης ο κύριος δήμαρχος επισημαίνει σε επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ότι  «η πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας  όχι μόνο δεν επιλύει το υπάρχον από δεκαετίες πρόβλημα, αλλά αντίθετα η απόφαση για πενθήμερη διαδικασία κατεδάφισης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες διατάραξης της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη».
Όπως πάντα οι αριστεροί εκπρόσωποι είτε ως βουλευτές, είτε ως άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε ως συνδικαλιστές, έχουν το συνήθειο να ομιλούν για τον Λαό, για την ζωή και τις επιθυμίες του, χωρίς πρωτίστως να λαμβάνουν υπ όψιν τους τον Λαό.
Επιπλέον ο κύριος δήμαρχος χρησιμοποιεί αφειδώς την συνήθη αριστερή διαλεκτική της μπαρούφας που υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της μειοψηφίας ακόμη και αν αυτά είναι εκτός νόμου και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας.
Διότι διατάραξη της ειρηνικής διαβίωσης θα δημιουργήσουν οι Ρομά που απομακρύνονται και όχι οι κάτοικοι επειδή χάνουν τους «γείτονές» τους.
Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει ο κύριος Ρούσσος, με ποίο τρόπο θα διαταραχτεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, όταν σταματήσουν οι κλοπές, οι διαρρήξεις, το λαθρεμπόριο και όταν πάψουν να αναρτώνται εν μέσει οδώ πλυμένα εσώρουχα και κουβέρτες, δεν υπάρχουν σωροί απορριμμάτων και στους δρόμους δεν κυκλοφορούν νεαροί επαίτες;
Τέλος αν ο αγαπητός δήμαρχος και οι ιδεολογικοί του σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡCIA αντιδρούν στην μετακίνηση του καταυλισμού και επιθυμούν να δοθεί μια λύση, έχουμε να τους προτείνουμε κάτι.
Ας φιλοξενήσει ο καθένας από μια οικογένεια Ρομά στο σπίτι του, έτσι για να αποδείξει την έμπρακτη πίστη του στις αρχές του διεθνισμού, της κοινοκτημοσύνης, της ταξικής ταύτισης και της «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ας κάνουν αυτό και αμέσως θα λυθεί το πρόβλημα, διότι δεν θεωρούμε ότι οι Ρομά θα απορρίψουν τις προσκλήσεις.
Αλήθεια από πού πηγάζει αυτός ο «άκρατος» και «ανιδιοτελής» ανθρωπισμός της δημοτικής αρχής για τα δικαιώματα των Ρομά; Μήπως από την άγρα ψήφων αφού το 99% από αυτούς είναι δημότες Χαλανδρίου ή από τα κοινοτικά κονδύλια που δίδονται για την «ενσωμάτωση» τους και όπως υποθέτομε τα διαχειρίζεται ο δήμος;  
Αγαπητοί μου το μόνο εύκολο σε αυτή την ζωή είναι τα λόγια και οι υποσχέσεις, όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις. Και τέλος πάντων ας δεχτούμε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως ανεύθυνοι φαφλατάδες και τους αρέσει να ομιλούν και να αναλύουν.
Επ αυτού δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το πόσο γραφικός και ανιαρός θέλει να γίνεται κάποιος. Αντιθέτως όταν αυτά τα λόγια αρχίζουν μέσω της εγκληματικής αφέλειας που διατυπώνονται, να δημιουργούν κίνδυνο που στρέφεται κατά της ειρηνικής διαβίωσης και της ευημερίας του συνόλου, τότε αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό.
Ήρθε πλέον η ώρα οι αριστεροί διανοούμενοι και θιασώτες της «εναλλακτικής» σκέψης και πρακτικής να συνειδητοποιήσουν ότι η ελευθερία και η ασυδοσία είναι δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες, όπως επίσης ο σεβασμός της προσωπικότητας και της ιδιαιτερότητας με την παρακμιακή ισοπέδωση και ταύτιση.
Τέλος, ότι πρόοδος σημαίνει λύση του προβλήματος και όχι διαιώνιση και ενίσχυση.
 
ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ