Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Μολδαβία - Υπερδνειστερία: Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας

Μολδαβία - Υπερδνειστερία: Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας
Το πρώην σοβιετικό κράτος Μολδαβία είναι μια από τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και Ρουμανίας και οι ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ προσπαθούν να ενσωματώσουν αυτή την χώρα στην σφαίρα επιρροής των. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο επεκτάσεως του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, προς τα πρώην σοβιετικά κράτη, και η μέθοδος που ακολουθείται είναι πανομοιότυπη με αυτήν που οδήγησε την Ουκρανία σε κρίση και διάσπαση.

Η Μολδαβία θα είναι το επόμενο ευρωπαϊκό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ-ΕΕ. Τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες της Μολδαβίας χωρίζονται σε ρωσόφιλους και μη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια πολύ τεταμένη κατάσταση στην χώρα, κατάσταση που προμηνύει αστάθεια την οποία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, προκαλώντας ενέργειες τύπου πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο. Ήδη ο χωροφύλακας των Αμερικανοσιωνιστών στην Ευρώπη Μέρκελ προειδοποίησε την Ρωσία να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις μετασοβιετικών χωρών, περιλαμβανομένης και της Μολδαβίας.
Η επιρροή όμως της Ρωσίας στην Μολδαβία είναι πολύ κυρίαρχη και διαχρονική στην τοπική πολιτική και κοινωνία, καθώς η πλειοψηφία των Μολδαβών καταναλώνει ρωσικά προϊόντα, διαβάζει ρωσικό Τύπο, βλέπει ρωσική τηλεόραση, ενώ η Μόσχα διατηρεί μια στρατιωτική βάση στην Υπερδνειστερία (Transnistria), μια περιοχή που ήδη έχει αποσχιστεί από την υπόλοιπη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έτσι η Μολδαβία ουσιαστικά έχει χωριστεί σε δυο περιοχές, ενώ στην χώρα κατοικούν διάφορες εθνοτικές ομάδες σημαντικότερες των οποίων είναι οι Ρουμάνοι, οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και άλλοι. Η μια περιοχή δυτικά του Δνείστερου ποταμού, παλαιότερα γνωστή ως Βεσσαραβία, κατοικείται κυρίως από Ρουμάνους/Μολδαβούς που ομιλούν την ρουμανική γλώσσα. Η Βεσσαραβία ανήκε στην Ρουμανία και είχε ενταχθεί στην Μολδαβία με απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν. Η στενή λωρίδα γης ανατολικά του Δνείστερου, η Υπερδνειστερία, ήταν παλαιότερα μέρος της Ουκρανίας μέχρις ότου ο Στάλιν την προσαρτήσει στην Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η σημερινή κάτοικοι της Υπερδνειστερίας στην πλειοψηφία τους είναι ρωσόφωνοι, οι οποίοι μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και δια δημοψηφίσματος ζήτησαν την ένταξη τους στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ρωσία για να τους προστατεύσει, αλλά και για να ισχυροποιήσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή απέστειλε στρατιωτική δύναμη περίπου 2.000 ανδρών, δύναμη που παραμένει έως σήμερα στην Υπερδνειστερία. Επιπροσθέτως πρέπει να τονισθεί ότι η Υπερδνειστερία συνορεύει με τις ρωσόφωνες νοτιοανατολικές περιοχές της σημερινής Ουκρανίας, περιοχές που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ζητήσει την ένταξη στην Ρωσική Συνομοσπονδία.
Η Ρουμανία ως μέλος της ΕΕ και έχοντας ιστορικές παρακαταθήκες στην δυτική Μολδαβία έχει ανακηρυχθεί,  με την προτροπή της Ουάσιγκτον  και των Βρυξελλών, σε αυτόκλητο προστάτη της περιοχής αυτής και ζητά την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Υπερδνειστερία, με πρωτεύουσα την πόλη Τιρασπόλ, έχοντας ανακηρύξει την ανεξαρτησία της ζήτησε επισήμως από την Μόσχα να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με αυτήν της Κριμαίας εντασσόμενη στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Η κρίση στην Ουκρανία που ήταν αποτέλεσμα της αμερικανοσιωνιστικής και νατοϊκής επιθετικότητας έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στην Μολδαβία. Η χώρα χωρισμένη πλέον στα δυο αντιμετωπίζει αυξημένη αστάθεια και εντάσεις, καθώς και μια άλλη περιοχή πλην της Υπερδνειστερίας, η Γκαγκαουζία που βρίσκεται στην νότια Μολδαβία, ζήτησε να ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία. Δημοψήφισμα που έγινε μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων της Μολδαβίας από το London School of Economics  καταμαρτυρεί ότι και οι περιοχές πλην της Υπερδνειστερίας υποστηρίζουν την ένταξη τους στην Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση παρά στην ΕΕ (βλ.  κατωτέρω σχεδιάγραμμα).

Στο ίδιο δημοψήφισμα που έγινε, στο ερώτημα εάν οι Μολδαβοί πολίτες υποστηρίζουν την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, η απάντηση ήταν συντριπτικά υπέρ αυτής της ένταξης (βλ. ακόλουθο σχεδιάγραμμα).

Οι απόψεις των πολιτών της Μολδαβίας που εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα σχετικά με την γεωπολιτική κατεύθυνση της χώρας, ήτοι κατεύθυνση προς την Μόσχα και όχι προς τις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα προκαλέσουν την αντίδραση των ΗΠΑ-ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι μετά την Ουκρανία και στην Μολδαβία οι Αμερικανοσιωνιστές θα υποστούν μια δεύτερη ήττα στους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς.
Γ. Λιναρδής