Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ένας - ένας οι πρώην σύμμαχοι εγκαταλείπουν τον Σαμαρά: «Τελείωσε» γράφουν οι NY Times


Ο άνθρωπος που κατέλυσε το Σύνταγμα της χώρας για να προχωρήσουν οι πολιτικές διώξεις εις βάρος της Χρυσής Αυγής, σπεύδοντας να διακηρύξει με υπέρτατη αλαζονεία και απύθμενο μίσος πως «εξάλειψε» το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών, διαπιστώνει με απόγνωση και τρόμο πως ένας-ένας οι σύμμαχοί του τον εγκαταλείπουν, θέτοντας τέλος στην πρωθυπουργική του θητεία.
Μετά λοιπόν τη σφαλιάρα του Eurogroup, που σήμανε και την αρχή του τέλους για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση των ανδρείκελων της Μέρκελ, οι Αμερικανοί δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο στον πρωθυπουργό για να θεωρεί πως υπάρχει το περιθώριο να αναζητήσει πολιτικό σωσίβιο στις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα New York Times, ανοίγει ήδη τα σενάρια διαδοχής του Σαμαρά, προεξοφλώντας την ήττα του στις -καθώς φαίνεται- αναπόφευκτες πρόωρες εκλογές. Δίνοντας ελάχιστες πιθανότητες στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αρθρογράφος και αναλυτής Ούγκο Ντίξον επισημαίνει πως δεν πρέπει να αποκλείεται το σενάριο αντικατάστασης του Σαμαρά με έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, κατά το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σε κάθε όμως περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς έχει τελειώσει τόσο από τον πρωθυπουργικό θώκο, όσο και από την προεδρία της ΝΔ.
«Οι συντηρητικοί ίσως βάλουν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος», σημειώνει ο αρθρογράφος, δείχνοντας προτίμηση σε συγκεκριμένο πρόσωπο, στην μάχη της διαδοχής στην ψοφοδεξιά η οποία δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την διαχείριση της εκλογικής ήττας.
Το αν θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που θα λάβει το χρίσμα του υπό διάλυση μορφώματος, ή αν θα είναι η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη ή οποιοσδήποτε άλλος από τους γνωστούς δελφίνους, μικρή έχει σημασία για το Λαό μας. Εκείνο το οποίο διαπιστώνεται μετά βεβαιότητος είναι πως ο δικτατορίσκος Σαμαράς έχει απωλέσει κάθε έρεισμα στους πρότερους φίλους του, οι οποίοι τον πετούν σαν στυμμένη λεμονόκουπα τώρα που έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό για τον Λαό και την Πατρίδα και ευεργετικό για τους τοκογλύφους, έργο του.