Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 10% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ

ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
Ήμαρτον τελικά, που όλοι αντιδράσατε και αγανακτήσατε. Ένα καφεδάκι και ένα σάντουιτς θα πιούν και θα φάνε οι άνθρωποι και το κάνατε δηλαδή, Εθνικό θέμα;
Ο λόγος για τις σκανδαλώδεις αυξήσεις που δόθηκαν στο προσωπικό της ΔΕΗ σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι,  οι απολυμένοι και γενικότερα μία ολόκληρη κοινωνία μετρά τις πληγές της.  
Φυσικά οι κηφήνες «εργατοπατέρες» της ΔΕΗ ο βίος και η πολιτεία των οποίων κατά το παρελθόν είναι πασίγνωστα και δεν συντρέχει λόγος να τα επαναλάβουμε, έσπευσαν μόλις υπογράφθηκε η σύμβαση να εκτονώσουν το μένος που ξέσπασε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για χρήματα, αλλά για τροφεία υπό μορφή κουπονιών για καφέδες και σάντουιτς που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα σε κάθε εργαζόμενο θα καταβάλλεται καθημερινά για τροφεία το ποσό των € 6. Μ’ ένα γρήγορο υπολογισμό σε ένα προσωπικό μονίμων και εκτάκτων γύρω στα 22.300 άτομα αντιστοιχεί καθημερινά  ένα κόστος € 112.000, μηνιαία € 2.800.000 και ετήσια € 33.700.000.
Σε μια εποχή που η ανεργία έχει φθάσει στο 30%, που άνθρωποι αυτοκτονούν καθημερινά από την απελπισία, που τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, που στα δημόσια νοσοκομεία επικρατεί ένα χάος άνευ προηγουμένου, που τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται πλέον κατακερματισμένα, που μια ολόκληρη κοινωνία στενάζει και υποφέρει, οι ΔΕΗτζήδες  κατόπιν των ευλογιών του αρμόδιου υπουργού  Ενεργείας, κυρίου Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα απολαμβάνουν καθημερινά εις βάρος όλων των προαναφερομένων το καφεδάκι και το σαντουϊτσάκι τους.
Εδώ θα θέλαμε να ανοίξουμε μια παρένθεση και να υπενθυμίσουμε δυο πράγματα.
Γνωστό είναι σε όλους ότι η ΔΕΗ, περισσότερο από κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία, εδώ και δεκαετίες αποτέλεσε το μεγάλο χωνευτήρι των πελατών-οπαδών των κομμάτων των διαφόρων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, καθώς  και το όνειρο του κάθε ψηφοφόρου να ανταλλάξει το εκλογικό του δικαίωμα με ένα διορισμό προκειμένου όχι να φάει ψωμάκι που αυτό εν κατακλείδι έχει μια έντιμη σκοπιμότητα, αλλά  ν’ «αράξει». Παιδιά ήμασταν ακόμη, όταν ακούγαμε τα οδυνηρά λογοπαίγνια, για το πώς εργάζονταν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, ήτοι « ένας σκάβει και πέντε γύρω του καπνίζουν και συζητούν».
Και επειδή αυτή η εργασιακή τακτική δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε μαζί με το τσιγάρο να πιούν ένα καφεδάκι και να φάνε ένα σάντουιτς κερασμένο από τους Έλληνες φορολογούμενους; Ίσως για τις μοναδικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που μας παρέχουν.
Επίσης ας θυμηθούμε, ότι επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αποτέλεσαν τους πλέον σκληροπυρηνικούς Πραιτωριανούς της τότε εξουσίας, απολαμβάνοντας μοναδικά προνόμια και ευεργετήματα, που αντιστοιχούσαν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των λογαριασμών προς τους καταναλωτές. Όλοι αυτοί λοιπόν τώρα, απλά και μόνο θα κινηθούν ένα κλικ αριστερά. Κλείνει η παρένθεση.
Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα.
Αυτά τα € 33.700.000 ετησίως, από πού θα εξοικονομηθούν;
Από τη φορολογία των εξασθενημένων και εξουθενωμένων πολιτών;
Από την αύξηση των λογαριασμών παροχής ρεύματος; Δηλαδή εκτός από τη συντήρηση της κομματικής ΕΡΤ με τους 3.500 υπαλλήλους (τη στιγμή που ολόκληρο BBC έχει 800) που πληρώναμε στο λογαριασμό του ρεύματος, τώρα θα πληρώνουμε και τους καφέδες και τα σάντουιτς των υπαλλήλων της ΔΕΗ;
Θα υπάρξει επιπλέον ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις;
Ειλικρινά θεωρούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να δεχθούμε μια αύξηση της φορολογίας μας ή των λογαριασμών που πληρώνουμε στις ΔΕΚΟ ή μια μείωση του μισθού μας, αν γνωρίζαμε υπεύθυνα ότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την ανακούφιση Ελλήνων συνταξιούχων ή αναξιοπαθούντων Συμπατριωτών μας και όχι για τη σίτιση, τη νοσηλεία και τη στέγαση του κάθε τυχάρπαστου, τριτοκοσμικού λαθρομετανάστη.
Αλλά το να στερούμαστε εμείς για να παίζουν πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη μας οι κηφήνες «εργατοπατέρες» της ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο με καφέδες και σάντουιτς, αυτό είναι άνω ποταμών.
Φυσικά οι συνδικαλιστές προφασίστηκαν ότι ανάλογα επιδόματα προβλέπονται και σε άλλες επιχειρήσεις. Και τους ερωτούμε. Σε ποια επιχείρηση;
Μήπως στη Χαλυβουργία Ελλάδος, η οποία έκλεισε στις 12 Ιουνίου του 2014, αφήνοντας στο δρόμο 450 εργαζόμενους, μετά τη σθεναρή άρνηση της ΔΕΗ στην ύστατη έκκληση που είχε κάνει η εταιρεία  στις 17 Φεβρουαρίου του 2014 για την εφαρμογή μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί; Και φυσικά αν τελικά η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αποφασίσει τότε να βοηθήσει μια από τις πλέον ιστορικές βαριές βιομηχανίες και είχε μειώσει τα τιμολόγια παροχής ενέργειας,  το ποσό θα ήταν γύρω στα € 20.000.000 ετησίως, σαφώς μικρότερο από τα € 33.700.000, για καφέδες και σάντουιτς. Παρόλα αυτά στυγνά και ανηλεώς, με την αρνητική της απόφαση συνέβαλε στο να μπει λουκέτο στη Χαλυβουργία και να μείνουν στο δρόμο τόσες οικογένειες.
Αυτή αγαπητοί μου είναι η κατάσταση εν Ελλάδι επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, αυτοί είναι πολιτικοί και συνδικαλιστές που μας  κυβερνούν.

ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ