Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Το αριστερό μνημόνιο και η κεϋνσιανή σχολή των οικονομικών - Άρθρο του Νίκου Κούζηλου

Το αριστερό μνημόνιο και η κεϋνσιανή σχολή των οικονομικών - Άρθρο του Νίκου Κούζηλου
Η οικονομική σχολή του Κέυνς είναι κρατισμός. Δεν έχει στόχο να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά προσπαθεί να βάλει σοσιαλιστικά στοιχεία μέσα στον καπιταλισμό. Το αριστερό ψέμα για ανατροπή του καπιταλισμού, τον κρατισμό υπηρετούσαν. Τα 3 βασικά στοιχεία που προσπαθεί να εισάγει στο καπιταλιστικό σύστημα είναι (α) το κοινωνικό κράτος, (β) οι ικανοποιητικές αμοιβές και (γ) η πλήρης απασχόληση. Φυσικά κανένα από τα τρία βασικά στοιχεία της Σχολής Κέυνς δεν υπάρχει στις «διαπραγματεύσεις» της αριστερής κυβέρνησης, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, οι αμοιβές μειώνονται, η πλήρης απασχόληση αντικαθίσταται από τις ατομικές συμβάσεις.
Ο Αγγλοσάξονας Κέυνς πίστευε ότι για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές κρίσεις θα πρέπει να εξισορροπείται η παραγωγή με την κατανάλωση και απαιτείται κρατική παρέμβαση-διαχείριση. Το αριστερό μνημόνιο καταστρέφει την ελληνική παραγωγή, μειώνει την κατανάλωση άρα εφαρμόζεται ένα καθαρά καπιταλιστικό μοντέλο χωρίς κρατική παρέμβαση-διαχείριση, όπου κύριο ρόλο σε παρεμβάσεις έχουν πλέον οι ρυθμιστικές και ανεξάρτητες αρχές.
Πρώτη φορά Aριστερά, πρώτη φορά αριστερό μνημόνιο της Αριστεράς, της Ανάπτυξης και της Προόδου. Επικαλέστηκαν την Σχολή Κέυνς για λόγους εντυπωσιασμού, γνωρίζοντας ότι δεν θα το εφαρμόσουν, γνωρίζοντας ότι θα υπογράψουν μνημόνιο.
Η λύση είναι μία, η δημιουργία ενός εθνικού κράτους ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στα αριστερά μνημόνια, εναντίον όλων. Για μια μεγάλη Ελλάδα, σε μια ελεύθερη Ευρώπη.
Ν. Κούζηλος
Πολιτικός κρατούμενος
Βουλευτής Α' Πειραιά


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-aristero-mnhmonio-kai-h-kensianh-scholh-twn-oikonomikwn#ixzz3h6D5Q9s4