Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

“Ο Σύριζα εξοντώνει” - Πάνω από 1.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων


“Ο Σύριζα εξοντώνει” - Πάνω από 1.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων
Έρχεται η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Η μεσαία τάξη θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυριακάτικου Τύπου το 8% έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ. Η «λυπητερή» θα πλήξει πρωτίστως μέρος της μεσαίας τάξης της χώρας, μετά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ανακατανομή των βαρών του φόρου στα ακίνητα.

Σε περίπτωση που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος και ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.
Ο στόχος είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές αντοχές 600.000 ιδιοκτητών, καθένας εκ των οποίων θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Εάν βάλουμε, μάλιστα, στην εξίσωση και το ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ. Μιλάμε για ποσά που προφανώς πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον όχι εκπρόθεσμα.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου και με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.