Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τεταμένες αλλά όχι εχθρικές οι σχέσεις τουρκίας-ΗΠΑ: Διαπιστευτήρια στους Αμερικανούς δίνει ο τούρκος πρωθυπουργός


Τεταμένες αλλά όχι εχθρικές οι σχέσεις τουρκίας-ΗΠΑ: Διαπιστευτήρια στους Αμερικανούς δίνει ο τούρκος πρωθυπουργός
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ επ’ ευκαιρία της πρόσφατης επίθεσης αυτοκτονίας σε γλέντι κουρδικού γάμου στην μεγαλούπολη Γκαζιαντέπ έκανε την εξής δήλωση: 
«Παρ’ ότι οι σχέσεις μας είναι τεταμένες, οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας εταίρος και όχι ο εχθρός μας»Η δήλωση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδεμία στρατηγική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει επέλθει και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να θέσει υπό αμφισβήτηση την διαμόρφωση της συμμαχίας της με την Ουάσιγκτον ή το ΝΑΤΟ. Οι όποιες κινήσεις του Ερντογάν των τελευταίων ημερών που συνοδεύονται από μια σειρά διπλωματικών βημάτων επαναπροσέγγισης με την Μόσχα, είναι κινήσεις τακτικής της τουρκικής κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να παγιώσει την θέση της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά είναι και κινήσεις επηρεασμού των μελλοντικών ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ρωσική αξιολόγηση μετά και την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη και την συνάντηση του με τον Πούτιν, είναι ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα των Κεμαλιστών της 15ης Ιουλίου δεν έχει ακόμη τελειώσει. Προτεραιότητα από ρωσικής πλευράς για να ομαλοποιηθούν-εξομαλυνθούν οι άκρως τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία αποτελούν έξι βασικά στρατηγικά σημεία.

Πρώτον να σταματήσει η Τουρκία τις προσπάθειες της για υπονόμευση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία.
Δεύτερον να σταματήσει την υπονόμευση της επιρροής και κυριαρχίας της Μόσχας στον Καύκασο.
Τρίτον η Τουρκία θα πρέπει να κλείσει τα τουρκοσυριακά σύνορα στους μισθοφόρους-τζιχαντιστές των ΗΠΑ.
Τέταρτον η Άγκυρα θα πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξη των τουρκογενών Τατάρων στην Κριμαία.
Πέμπτον θα πρέπει να παύσει να παραβιάζει την συνθήκη του Μοντρέ που διέπει τον διάπλου των Στενών μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.
Έκτον η Τουρκία δεν θα πρέπει να επιτρέψει την μόνιμη εγκατάσταση του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Aegis Ashore στην επικράτεια της, συστήματα τα οποία στοχεύουν κατά της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα και απειλούν την ικανότητα first strike των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι όποιες οικονομικές συνεργασίες, ενεργειακές συμφωνίες, μεταξύ των δυο χωρών έπονται αυτών των έξι προαπαιτούμενων της Μόσχας.
Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα της Ρωσίας, αν και η Μόσχα θα είχε πολύ έντονο ενδιαφέρον να αποδυναμώσει τον ΝΑΤΟ στα σύνορα της δια της επαναπροσεγγίσεως με την Άγκυρα, τηρουμένων των έξι στρατηγικών σημείων που προαναφέρθηκαν. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις όποιες τεχνηέντως τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα, τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν επισκέπτεται την Τουρκία για αυτό τον σκοπό.
Η τουρκική ηγεσία κατά πάγια ανατολίτικη τακτική προσπαθεί να έχει τα πόδια της στις βάρκες και των δυο στρατοπέδων, στην Ουάσιγκτον και στην Μόσχα. Όμως και οι δυο πλευρές γνωρίζουν ότι μια συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας είναι ανέφικτη, αφού η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τους πολέμους και τα σχέδια της αμερικανοσιωνιστικής πολιτικής για παγκόσμια κυριαρχία, εξ άλλου η τουρκική ηγεσία ουδέποτε αμφισβήτησε την στρατηγική της ένταξη στην Δύση. Οι τυμπανοκρουσίες του Ερντογάν για αλλαγή στρατοπέδου ή μετατόπιση προς Ανατολάς γίνονται για να αντλήσει η Τουρκία οφέλη στις επερχόμενες ανακατατάξεις στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, ανακατατάξεις στις οποίες η Ελλάδα θα έχει ρόλο παρία και με υφέρποντα τον κίνδυνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας.
Γ. Λιναρδής