Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ούτε σταγόνα στο... ρυάκι: Έτοιμος να τα βροντήξει και ο Λυκούδης από το κόμμα Θεοδωράκη


Ούτε σταγόνα στο... ρυάκι: Έτοιμος να τα βροντήξει και ο Λυκούδης από το κόμμα Θεοδωράκη
Συνεχίζεται η μη αναστρέψιμη πορεία του μορφώματος του Ποταμιού προς την οριστική του διάλυση, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου, που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αποχώρηση βουλευτή τους τελευταίους έξι μήνες!

Έχοντας προφανώς υπόψιν του ότι θα είναι ο επόμενος που «θα κουνήσει μαντήλι» στο υπό βύθιση καράβι του Ποταμιού, ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζει διαρκώς ότι το Ποτάμι πάσχει από έλλειμμα πολιτικής ταυτότητας και στρατηγικής, εξέφρασε την δημόσια διαφωνία του για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της Μάρκου από τον Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «Το ύφος της ανακοίνωσης προς την κ. Μάρκου δεν με βρίσκει σύμφωνο. Χρειάζεται πολιτική κριτική και όχι κριτικές του τύπου “ξέρουμε ποια είναι τα ελατήριά σου και τι ήθελες να κερδίσεις”. Σε αυτό το επίπεδο εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω».
Προειδοποιεί, μάλιστα, για φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα και ότι εάν δεν επιλυθούν κάποια ζητήματα, «η συνέχεια δεν θα είναι καλή».
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι νέα μορφώματα πασχίζουν να αναδυθούν από τον βούρκο της συστημικής πολιτικής. Σε εκδήλωση η οποία έγινε το απόγευμα της Τρίτης και την οποία συνδιοργάνωναν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου, παρευρέθησαν διάφορα «ορφανά» του «εκσυγχρονισμού» και του ευρύτερου «προοδευτικού χώρου» όπως οι Τάσος Γιαννίτσης, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ζανιάς και Δημ. Καρύδης, αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης μαζί με τους βουλευτές του κόμματος Γ. Μαυρωτά και Γ. Αμυρά.
Σε αυτήν την εκδήλωση, η πρώην υπουργός Παιδείας θέλησε να κάνει μια ευκρινέστατη πολιτική παρέμβαση. Όχι μόνον ανέδειξε την «ανάγκη» ίδρυσης ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του κέντρου, αλλά περιέγραψε και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Είπε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όλοι να βάλουν πίσω τους τα προσωπικά τους σχέδια και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο τον αναπροσδιορισμό του «προοδευτικού χώρου».
Το αν αυτή η συνάντηση θα οδηγήσει σε μια «βοθρομάζωξη» των συστημικών κατάλοιπων της «εκσυγχρονιστικής» κεντροαριστεράς είναι κάτι το οποίο θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ