Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χαστούκι στο «συνταγματικό τόξο» η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου: το 79% των Ελλήνων εμπιστεύεται τον Στρατό, το 12% την βουλή και μόνο 6% τα κόμματα


Χαστούκι στο «συνταγματικό τόξο» η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου: το 79% των Ελλήνων εμπιστεύεται τον Στρατό, το 12% την βουλή και μόνο 6% τα κόμματα
Μια έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, έχει σημαντικά αποτελέσματα όσο και συμπεράσματα. Οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της ΕΕ όσον αφορά την οικονομία, την ανεργία αλλά και τις προοπτικές του νοικοκυριού τους είναι οι Έλληνες σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για το Νοέμβριο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόλις το 8% απαντά ότι θα είναι καλύτερη, με το 64% να εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη και το 30% να προβλέπει στασιμότητα. Αντίστοιχα ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 22% προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, 26% της επιδείνωσης και 47% στασιμότητα.
Επτά στους δέκα χαρακτηρίζουν ακόμα από κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους με το 48% να προβλέπει επιδείνωση το επόμενο 12μηνο και μόλις το 7% να πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα, το 7% αναμένει βελτίωση, ενώ το 64% επιδείνωση. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν 23% και 26%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 1% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση της απασχόλησης καλή και το 99% κακή.
Στην ερώτηση προς ποια κατεύθυνση πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, το 4% απάντησε στην καλή και το 92% στην κακή, ενώ στην ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη το 29% των Ελλήνων απάντησε καλά και το 56% προς την κακή κατεύθυνση.
Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: το 66% κατατάσσει πρώτη την ανεργία, το 40% την οικονομία και το 26% το δημόσιο χρέος.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση με αποτέλεσμα να κυμανθεί μόλις στο 9%, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους 10 πολίτες, ενώ το 90% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυξήθηκε 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και βρίσκεται στο ψηλότερο ιστορικό του σημείο.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 93% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη και μόλις 6% να απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 12% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 52%, στο Δημόσιο το 23%, στην Αστυνομία το 66% και στον Στρατό το 79%. Το 20% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 78% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 36% και 54% αντίστοιχα.
Αν χρειάζεται να σταθούμε σε κάτι, περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία, αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Ελληνικός Λαός έχει σε απίστευτα συντριπτικό ποσοστό αρνητική άποψη για τα πολιτικά κόμματα και την Βουλή. Είναι, άραγε, συνειδητοποιημένα αντίθετοι οι Έλληνες με την γνωστή λεκτική και νοηματική απάτη του «συνταγματικού τόξου»; Την απάντηση ας την δώσουν οι διάφοροι γελοίοι εκπρόσωποι του «αντιφασισμού».
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τον Στρατό και αυτό, αναμφίβολα, σημαίνει πολλά σε μια εποχή σαν την σημερινή και παρά την συστηματική αντιστρατιωτική προπαγάνδα 42 χρόνων της Μεταπολίτευσης. Ο Έλληνας συνεχίζει να στηρίζει και να εμπιστεύεται τον μόνιμο στυλοβάτη του Έθνους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ