Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελληνική μειονότητα των Ποντίων στην τουρκία και η αδιαφορία του ελλαδικού κράτους


Η Ελληνική μειονότητα των Ποντίων στην τουρκία και η αδιαφορία του ελλαδικού κράτους
Χρειάστηκε μια συνέντευξη ενός Αρμένιου της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να επανέλθει στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο τόσο οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις του «συνταγματικού τόξου» όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες στο εγκληματικό παραμύθι της «ελληνοτουρκικής φιλίας» έχουν θάψει εξ ολοκλήρου. Το ότι, δηλαδή, στην Τουρκία υπάρχει Ελληνική Μειονότητα (και δεν μιλάμε για τους ήδη αναγνωρισμένους Έλληνες σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο), η οποία καταπιέζεται και δεν μπορεί να εκδηλώσει ανοιχτά την εθνικότητά της.

Ο Αρμένιος συγγραφέας και δημοσιογράφος Πακράτ Εστουκιάν, αρχισυντάκτης της αρμενικής εφημερίδας «Αγκός» (της οποίας υπεύθυνος μέχρι την δολοφονία του το 2007 από τούρκους παρακρατικούς ήταν ο συμπατριώτης του Χραν Ντινκ) σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δέχθηκε, συν τοις άλλοις, την εξής ερώτηση «Πώς επηρέασε η δολοφονία του Χραν Ντινκ το θέμα της αρμενικής ταυτότητας;» και έδωσε την παρακάτω μείζονος σημασίας απάντηση:
«Το τουρκικό κράτος «τουρκοποίησε» πολλούς μειονοτικούς πληθυσμούς οι οποίοι ζούσαν στη χώρα πολλούς αιώνες. Σήμερα στην Τουρκία ζουν 34 εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες. Μετά τη δολοφονία του Χραν, πολλοί αναρωτήθηκαν για την ταυτότητά τους, την αναζήτησαν, και δεν ήταν μόνο οι Αρμένιοι και οι κρυπτο-Αρμένιοι. Είναι οι Ασσύριοι και οι Πόντιοι, οι Καραμανλήδες και τόσοι άλλοι. Αυτή η δολοφονία ήταν σημείο καμπής για πολλούς. Ξύπνησε ένα ολόκληρο κίνημα επαναδιεκδίκησης της χαμένης ταυτότητας και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη διαφορετικότητά τους.»
Μέσα από τα λεγόμενα του Εστουκιάν, όχι μόνο πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν «34 εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες», αλλά υπάρχει και αναφορά για τους Πόντιους. Τόσο αυτοί όσο και υπόλοιποι Έλληνες στην Μικρά Ασία (οι λεγόμενοι κρυπτοχριστιανοί) όχι μόνο δεν μπορούν να δηλώνουν ξεκάθαρα και ανενόχλητα την Ελληνικότητά τους, αλλά πολύ χειρότερα καταπιέζονται στον μέγιστο βαθμό από το τουρκικό κράτος και παρακράτος.
Την ίδια ώρα, το «ελληνικό» κράτος όχι μόνο αφήνει ανεμπόδιστη την ανθελληνική δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, αλλά συνδράμει και τις διάφορες τουρκικών συμφερόντων οργανώσεις μαζί με τους ελληνόφωνους συνεργάτες τους, ώστε να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να διοργανώνουν ανθελληνικές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην ΕΣΗΕΑ. Μπορεί δεκαετίες τώρα το «ελληνικό» κράτος να μην ενδιαφέρθηκε για τα Εθνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα των αναρίθμητων Ελλήνων της Τουρκίας, αλλά δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους προωθητές της τουρκικής προπαγάνδας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ