Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

“Τα απομνημονεύματα ενός αφεντικού των γκουλάνγκ”: Ένας σοβιετικός υπάλληλος αποκαλύπτει την φρίκη του κομμουνισμού


Η Deborah Kaple, ερευνήτρια και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Princeton (ΗΠΑ), συναντήθηκε με τον Fyodor Vasilevich Mochulsky το 1992, ενώ διεξήγαγε συνεντεύξεις με Σοβιετικούς ειδικούς που είχαν αποσταλεί ως σύμβουλοι στην κομμουνιστική Κίνα τη δεκαετία του 1950. Ο Mochulsky ενημέρωνε τους Κινέζους για πολλά χρόνια σε θέματα ιδεολογικά και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Kaple και ο Mochulsky ανέπτυξαν μια φιλία κατά τη διάρκεια των πολλών συνεντεύξεων.
Λίγο πριν το ερευνητικό της ταξίδι στη Ρωσία φτάσει στο τέλος του, ο Mochulsky αποκάλυψε ότι κάποτε εργαζόταν σε γκουλάγκ και της έδωσε τα δακτυλογραφημένα απομνημονεύματά του όπου ανέφερε την εμπειρία του στα τέλη της δεκαετίας του 1980. η Kaple έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο“Gulag Boss: A Soviet Memoir” (Oxford, 2011), («Αφεντικό του Γκουλάγκ: Σοβιετικά Απομνημονεύματα»). Για να δει κάποιος τα γκουλάγκ μέσα από τα μάτια ενός από τους υπαλλήλους του και μη κρατουμένου είναι αρκετά ασυνήθιστο.

Ενώ η πρώτη γενιά των μελετητών των γκουλάγκ αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες λόγω της έλλειψη των πηγών, οι σημερινοί ιστορικοί έχουν ίσως το αντίθετο πρόβλημα. Εκατομμύρια σελίδες από επίσημα έγγραφα τους περιμένουν στα κεντρικά και τα τοπικά αρχεία των διοικήσεων των Γκούλαγκ. Τα απομνημονεύματα, άλλα δημοσιευμένα και άλλα αδημοσίευτα, είναι ογκώδη και συνεχίζουν να εμφανίζονται ή να ανακαλύπτονται καθώς η τελευταία γενιά που είχε εμπειρία με τα γκουλάγκ του Στάλιν αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο.
Παρά αυτόν τον πλούτο των πληροφοριών, ορισμένα θέματα εξακολουθούν να καλύπτονται ανεπαρκώς στο σωζόμενο υλικό. Μπορούμε να εξερευνήσουμε το διοικητικό μηχανισμό των γκουλάγκ μέσα από τα δικά τους έγγραφα. Μπορούμε να διερευνήσουμε τις ζωές των υψηλού μορφωτικού επιπέδου πολιτικών κρατουμένων σε μεγάλο βάθος μέσα από τα απομνημονεύματά τους...
Διαβάστε την συνέχεια στο Εθνικισμός.net