Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Απέτυχε παταγωδώς η τουρκική στρατιωτική αποστολή στην Βόρεια Συρία

Απέτυχε παταγωδώς η τουρκική στρατιωτική αποστολή στην Βόρεια Συρία

Η κατάσταση για τα τουρκικά στρατεύματα στην βόρεια Συρία παραμένει μεν περίπλοκη, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών η στρατιωτική αποστολή της Άγκυρας στην περιοχή (κυρίως περιοχή Αλ Μπαμπ) έχει αποτύχει.
Έχει καταστεί σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες τόσο από τους πρώην συμμάχους τους τζιχαντιστές, όσο και από τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης PYD. Το ηθικό του τουρκικού στρατού βρίσκεται στα τάρταρα μετά τις σοβαρές απώλειες, ενώ πολλοί στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει από το πεδίο της μάχης, ακόμη και στρατιώτες της επίλεκτης ομάδας Bordo Bereliler (μπορντό μπερέ). Το άκρως ειρωνικό της κατάστασης είναι ότι οι τούρκοι στρατιώτες σκοτώνονται από όπλα με τα οποία η Άγκυρα εξόπλισε τους ισλαμιστές τρομοκράτες για να διαλύσουν την Συρία.

Είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα αργά ή γρήγορα, μάλλον γρήγορα, θα υποχρεωθεί να αποσύρει τα  στρατεύματα της από την βόρεια Συρία, κάτι που θα απαιτηθεί σύντομα τόσο από την Ρωσία όσο και από την Συρία και το Ιράν. Το μόνο που απομένει στον Ερντογάν είναι η προσπάθεια να μειώσει την κουρδική επιρροή στο βόρειο τμήμα της Συρίας και να δημιουργήσει ένα είδος τουρκμενικού προτεκτοράτου σε κουρδικό έδαφος, στο οποίο θα ενσωματωθούν και οι διάφορες τρομοκρατικές ομάδες της Αλ Κάιντα.
Η πολιτική της Δαμασκού για την βόρεια Συρία διαμορφώνεται ως εξής. Ο πρόεδρος Άσαντ ήδη έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του ενισχύει τους Κούρδους στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά για την ομοσπονδοποίηση των κουρδικών περιοχών απαιτείται δημοψήφισμα και αλλαγή του συντάγματος της Συρίας. Ο πρόεδρος της οργάνωσης PYD Σαλίχ Μουσλίμ έχει κάνει σαφές ότι οι Κούρδοι της Συρίας αποβλέπουν σε ένα ομόσπονδο αποκεντρωμένο συριακό κράτος, κάτι όμως που θα συζητήσουν εν καιρώ με όλους τους Σύριους, δηλαδή τους Δρούζους, τους Αλαουίτες, τους Σιίτες και όλους τους άλλους.
Η Ρωσία η οποία κρατά το σκήπτρο των εξελίξεων στην Συρία ήδη έχει ξεκινήσει συνομιλίες στην στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ της Λατάκια με τους εκπροσώπους των Κούρδων της βόρειας Συρίας και της κυβέρνησης της Δαμασκού. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα είχαν προσκληθεί και οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ (Πεσμεργκά) οι οποίοι όμως δεν παρέστησαν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου KCK (Kurdistan Communities Union) μετά από τις συνομιλίες στην βάση Χμεϊμίμ, ο Άσαντ έχει μεγάλες πιθανότητες να εδραιώσει μια βιώσιμη λύση για την Συρία και να ανοίξει τον δρόμο για μια μορφή ομόσπονδης κουρδικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία βαδίζει σε μια στρατιωτική και πολιτική ήττα στην Συρία. Η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μέση Ανατολή και δεν δύναται να επηρεάσει τις εξελίξεις, κάτι που την ωθεί, την αναγκάζει να στραφεί μετ΄ επιτάσεως και  διπλωματικής αναίδειας και έπαρσης στην άμεση λύση προς όφελος της του Κυπριακού προβλήματος.
Γ. Λιναρδής