Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Συνέπειες των Μνημονίων: Ακόμα 10 δισ. φόροι έως το τέλος του 2017



 

Φόρους 4 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 2.500.000 φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Ο λογαριασμός του δεύτερου εξαμήνου είναι πολύ βαρύς σχεδόν για το σύνολο των πολιτών, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καλούνται να βρουν τεράστια ποσά για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία οδηγούν στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν τουλάχιστον έναν μισθό ή μία σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τη Βουλή.
Αν στους φόρους που θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιούλιο προσμετρηθούν και τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, τότε ο λογαριασμός από 4 δισ. ευρώ εκτινάσσεται στα 7 δισ. ευρώ, ενώ δεν είναι λίγα και αυτά που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις για τα κέρδη του προηγούμενου έτους (περίπου 3 δισ. ευρώ).
Yστέρηση εσόδων
Ταυτόχρονα, η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του έτους αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ενεργοποιήσουν τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, ενώ σχεδιάζεται η περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών.
Τα κατασχετήρια θα εκδίδονται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα της Εφορίας και θα μεσολαβούν ελάχιστες ημέρες από τη δέσμευση των ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών έως την απόδοσή τους στο δημόσιο ταμείο.

Ειδικότερα:
1. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πληρώσουν 4 δισ. ευρώ και αυτό γιατί έχει αλλάξει η κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τη μειωμένη έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν αποκτούν εισοδήματα από άλλη πηγή θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς οι νέοι συντελεστές ισχύουν αναδρομικά για όλα τα εισοδήματα του 2016, ενώ η παρακράτηση φόρου με τις νέες κλίμακες (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) έγινε στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι.
Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά εκ των οποίων θα ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ για τη μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ. Εως το τέλος Ιουλίου αναμένεται η ΑΑΔΕ να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων με πιστωτικές κάρτες.
2. Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Τρία δισ. ευρώ είναι το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Έως το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές.

3. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον πλειστηριασμό 27 ακινήτων. Τα ακίνητα θα εκπλειστηριαστούν στην εμπορική αξία τους, όταν όλοι οι φόροι υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, που είναι από 30% έως 60% υψηλότερη από τις εμπορικές.
4. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν το έτος 2016 από τα Τμήματα Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων ανήλθε σε 1.602.835 ευρώ, έναντι 746.707 ευρώ το προηγούμενο έτος. Εκ των ληφθέντων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, ενοίκια κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (95,7%).
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων 50.399 φορολογουμένων, ενώ οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 889.455.
dimokratianews.gr