Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Έρχονται ως εφιάλτης οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση


Έρχονται ως εφιάλτης οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση
Μια κυβέρνηση, η οποία αυτοονομάζεται (και είναι) αριστερή, αν θέλει να είναι συνεπής ως προς την ιδεολογία της, οφείλει να ενεργεί σφόδρα ως προς την πλήρη κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αυτή η έντονη κινητικότητα στο θέμα των μαζικών πλειστηριασμών, καθώς ο εφιάλτης αυτός χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, χτυπά την πόρτα χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Ακόμα και για χρέη της τάξης των 2.500 ευρώ, οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες ημέρες και να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποία τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί με διαδικασίες εξπρές.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κάθε κατηγορίας ακινήτων για οφειλές δανειοληπτών προς τις τράπεζες, αλλά και οφειλές μεταξύ ιδιωτών περιλαμβάνονται στην καυτή λίστα που βρίσκεται στα ειρηνοδικεία και η οποία αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για 3.500 περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα εκτοξευθούν και θα ξεπεράσουν τις 20.000, καθώς οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα για να πιάσουν τους στόχους για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 25 Ιουνίου είχαν ανακοινωθεί περισσότερες από 3.000 υποθέσεις ακινήτων, για τα οποία έχουν προσδιοριστεί ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής πλειστηριασμού. Πριν από μόλις οκτώ μήνες ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 700.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νόμος που να προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Ούτε καν ένας αυστηρός νόμος με κριτήρια και προϋποθέσεις.
Και όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών. Η οικονομική ανέχεια στην οποία ζει ο μέσος Έλληνας θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς με ένα «κλικ» το σπίτι του θα αλλάζει χέρια και θα βλέπει σε ζωντανή σύνδεση την αρπαγή της κατοικίας του. Γιατί, μη γελιόμαστε, ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας για τον οικονομικά αδύναμο, αρπαγή συνιστά. Τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού θα είναι η εμπορική αξία του ακινήτου.
Ερώτημα μεγάλο: για ποια εμπορική αξία μιλάμε; Δεν είναι δα και μυστικό ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων έχει οδηγήσει τις εμπορικές αξίες τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην πράξη, ο οφειλέτης θα χάνει την κατοικία του έναντι μικρού τιμήματος και θα πρέπει να βρει τρόπο να πληρώσει και το υπόλοιπο ποσό του δανείου!
Στο τόσο καυτό αυτό ζήτημα έχουμε αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και θα επανέλθουμε όποτε χρειαστεί, αφού είναι ολοφάνερη η διάθεση της «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης να απομυζήσει πλήρως τον Ελληνικό Λαό από κάθε προσωπικό περιουσιακό στοιχείο, μην αφήνοντας ούτε «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ