Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Οι λευκοί, οι μαύροι και η «κυριαρχία στον στίβο»


Οι λευκοί, οι μαύροι και η «κυριαρχία στον στίβο»
Όταν ένα άρθρο τιτλοφορείται «Κυριαρχία στον στίβο της μαύρης φυλής» σαφώς και δεν δημιουργείται ο παραμικρός αντίκτυπος στην γενικότερη περιρρέουσα πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα, καθώς θεωρείται ότι περιγράφει μια αποδεκτή πραγματικότητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» και ξεκινά ως εξής: «Το μέτρο της κυριαρχίας της μαύρης φυλής στον στίβο είχε εντυπωσιακές διαστάσεις στους αγώνες των "Διαμαντιών" στην "Μέκκα" του αμερικανικού στίβου, στην πόλη Γιουτζίν των ΗΠΑ. Βεβαίως οι διοργανωτές φρόντισαν σχετικά και με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών. Δύο αριθμοί σχηματοποιούν το γεγονός. Επί 15 αγωνισμάτων σε 12 πρώτευσαν εκπρόσωποι της μαύρης φυλής, είτε Αμερικανοί είτε Αφρικανοί. Τι έμενε για την Ευρώπη, πόσω μάλλον για τις άλλες ηπείρους; Το θέμα δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε μόνο με φυλετικά και οικονομικά κριτήρια. Είναι σαφέστατα σωματομετρικό σε άμεση συσχέτιση με την πλούσια σε έμψυχο υλικό δεξαμενή τροφοδοσίας και ανανέωσης αυτής της υπεροχής».
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι εκφράσεις περί «κυριαρχίας της μαύρης φυλής», η επισήμανση ότι  «επί 15 αγωνισμάτων σε 12 πρώτευσαν εκπρόσωποι της μαύρης φυλής»  και ότι υπάρχει «δεξαμενή τροφοδοσίας και ανανέωσης αυτής της υπεροχής» δεν δημιουργεί τον παραμικρό συνειρμό περί ρατσισμού. Η «κυριαρχία» και η «υπεροχή» της μαύρης φυλής στον στίβο περιγράφονται ως ένα απολύτως φυσιολογικό και άξιου αναφοράς φαινόμενο.
Ας προσπαθήσουμε, όμως, να το δούμε από μια άλλη οπτική γωνία το όλο ζήτημα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δημοσιογράφος έγραφε ανάλογο άρθρο, αλλά με τίτλο «Κυριαρχία στην κολύμβηση της λευκής φυλής» ή «Υπεροχή της λευκής φυλής στην άρση βαρών». Έχετε την εντύπωση ότι η αντιμετώπιση του άρθρου θα ήταν η ίδια; Ότι θα μπορούσε άνετα και ανενόχλητος ο συντάκτης του άρθρου να γράφει για τις «εντυπωσιακές διαστάσεις» που έχει η κυριαρχία των λευκών, καθώς σάρωσαν σε 12 από τα 15 αγωνίσματα; Ότι παρά την υπενθύμιση ότι «το θέμα δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε μόνο με φυλετικά και οικονομικά κριτήρια» δεν θα χτυπούσαν τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του «ρατσισμού», με την αναφορά του στην «ανανέωση» και την «υπεροχή» της λευκής φυλής στα συγκεκριμένα αγωνίσματα;
Αντί κάποιοι ακόλουθοι της «πολιτικής ορθότητας» να στραβομουτσουνιάσουν με την συλλογιστική μας, ας αντιληφθούν επιτέλους το αυτονόητο και το προφανές. Ότι δηλαδή, όπως είναι φυσιολογικό να κυριαρχούν οι εκπρόσωποι της μαύρης φυλής  (φαίνεται ότι ο συντάκτης του κειμένου αυτού για να χρησιμοποιεί τόσο στον τίτλο όσο και στο περιεχόμενό του την έκφραση «μαύρη φυλή», προφανώς και δεν την θεω ρεί ως… «κοινωνική κατασκευή» αλλά μια ακόμη σοφή επιλογή της Φύσης), έτσι αντίστοιχα φυσιολογικό αποτελεί και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της λευκής φυλής κυριαρχούν σ’ άλλα αγωνίσματα.
Γιατί, όμως, έχουμε την εντύπωση ότι αν το άρθρο είχε τίτλο, ο οποίος θα παρέπεμπε στην αθλητική κυριαρχία της λευκής φυλής, ο συντάκτης του κειμένου αυτού θα αντιμετώπιζε ποικίλα προβλήματα από τους φανατισμένους ακόλουθους της «πολιτικής ορθότητας» και ενός κατά φαντασίαν «αντιρατσισμού»;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ