Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1827 Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΡΟΒΡΥΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΛΕΝΤΖΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για 1821

1825. Ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μοριά.:




17 Ιουλίου 1827: Η φονική μάχη του Αϊ Γιάννη. ( ΜΥΡΟΒΡΥΣΗ) Ο Γεωργομοραΐτης, πρώην Αρματολός της Ρούμελης , οπλαρχηγός της Κουνινάς και ο Ροδόπουλος Μυροβρυσιώτης παράδειγμα αυτοθυσίας και ηρωισμού….:

17 Ιουλίου 1827: Η φονική μάχη του Αϊ Γιάννη. ( ΜΥΡΟΒΡΥΣΗ)Ο Γεωργομοραΐτης, πρώην Αρματολός της Ρούμελης , οπλαρχηγός της Κουνινάς παράδειγμα αυτοθυσίας και ηρωισμού…. Τον Ιούλιο του 1827 οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν στοχοποιήσει την περιοχή και επιτίθενται παντού. Ο Ντελή Αχμέτ με τη βοήθεια των Γκολφίνου και Νενέκου φτάνει στον Αϊ Γιάννη. (ΜΥΡΟΒΡΥΣΗ)Στο μοναστήρι έχουν καταφύγει πολλά γυναικόπαιδα.

Υπερασπιστές του είναι ο καπετάνιος της Μυρόβρυσης Ροδόπουλος ως επικεφαλής, και ο Κουνινιώτης Γεώργιος Ανδρεακόπουλος ( Γεωργομοραΐτης ) και ο Κορίνθιος Χελιώτης με την ομάδα του που πήγαιναν στα Σελλά. Ο Γεωργομοραΐτης κρατά το κυριότερο ταμπούρι, την πιο δύσκολη θέση. Ο Ροδόπουλος βλέπει τη δυσκολία και του ζητάει να υποχωρήσει ,αλλά αυτός αρνείται .

Το μεσημέρι ξεκινά η μάχη και κρατά 10 ώρες. Αιγιώτες και Κορίνθιοι πολέμησαν ώσπου τους τέλειωσαν τα βόλια. Ο Ροδόπουλος και αρκετοί άλλοι υποχώρησαν προς την Αράχοβα  σημερινή κρήνη μαζί με τα γυναικόπαιδα ενώ σουρούπωνε. Ο Γεωργομοραΐτης, με τους πολεμιστές του Κουνινιώτες και Μαμουσιώτες καθώς και με όσους Κορίνθιους είχαν απομείνει, κάλυψε την υποχώρηση .
:
Στο πεδίο της τιμής έπεσαν 75 Έλληνες και ο ίδιος ο Γεωργομοραΐτης που τράβηξε πρώτος το σπαθί του για να σταματήσει τους Τούρκους. Ήταν 64 ετών!!! Σώθηκαν μόνο 3 Κουνινιώτες και 1 Μυροβρυσιώτης. Τ o επόμενο πρωί ο Ντελή Αχμέτ μέτρησε 350 νεκρούς και άλλους τόσους Τούρκους τραυματίες!!!!!!! Τραγική ειρωνεία! Την ίδια ημέρα η γυναίκα του Γεωργομοραΐτη έφερνε στον κόσμο το γιο του…..

Η εντολή του Κολοκοτρώνη ήταν να κρατηθούν με όποιο τίμημα η Κουνινά και  η Μυροβρυση και , το μοναστήρι των Ταξιαρχών και η Φτέρη. Ο Ντελή Αχμέτ αφού βρήκε αντίσταση σ’ εκείνο το δρόμο, επιχείρησε να φτάσει στην Μυροβρυση Όμως κι εκεί ο Λεχουρίτης, ο Ροδοπουλος και ο Φεΰζόπουλος τον αποκρούουν και γυρίζει πάλι στον κάμπο της Βοστίτσας….


Αύγουστος του 1827 και οι Τούρκοι αλωνίζουν στον κάμπο του Αιγίου. Εμφάνιση του Κολοκοτρώνη.:

Αύγουστος του 1827 και οι Τούρκοι αλωνίζουν στον κάμπο του Αιγίου. Εμφάνιση του Κολοκοτρώνη. Ο Ιμπραήμ ενισχύει το Ντελή Αχμέτ, ο οποίος ξεκινά προς την ορεινή Αιγιάλεια με σκοπό να φτάσει σε Φτέρη, Ι.Μ. Ταξιαρχών και Κουνινά από άλλο δρόμο. Στους Λαπαναγούς προσβάλλει τις ελληνικές θέσεις με 4.000 στρατό στο ύψωμα Καυκαριάς . Εδώ γενικός αρχηγός των 2.000 Ελλήνων ήταν ο Πλαπούτας και των 300 Αιγιωτών ο Δημήτριος Μελετόπουλος και 
Βοηθος του ο Ροδόπουλος με τα σκληροτραχηλα Μυροβρυσιωτικα   τμήματα, Φεϋζόπουλος και Κων. Ορεινός. Ο Δημήτριος Μελετόπουλος και όλοι οι Αιγιαλείς αγωνίστηκαν με θάρρος επί δυο ημερόνυχτα και προκάλεσαν στους Τούρκους μεγάλες απώλειες, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν. Η μάχη της Καυκαριάς ήταν η τελευταία που έγινε στην περιοχή μας.

:

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε το τέλος του Ιμπραήμ και των συμμάχων του. Πουθενά αλλού δε γνώρισε τέτοια αντίσταση και τόσες απώλειες όσες στην περιοχή μας!!!!!!! Το Γενάρη του 1828 φτάνει ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο. Η Αχαΐα είναι ένα από τα 7 διοικητικά διαμερίσματα που δημιουργούνται με τις επαρχίες Πατρών, Καλαβρύτων και Βοστίτσας.

:

Ο αγώνας και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες . Ο κατακαημένος Μοριάς είναι ελεύθερος!