Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Δεν σταματούν τις προκλήσεις οι τούρκοι: Το Barbaros μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ


Δεν σταματούν τις προκλήσεις οι τούρκοι: Το Barbaros μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ
Το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός συνεχίζει και σήμερα Κυριακή, τις κινήσεις του εντός της Κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης.
Ενώ χθες μετά από παρουσία 45 λεπτών εντός του Οικοπέδου 6 κινήθηκε βόρεια προς την Τουρκία, σήμερα άλλαξε ρότα. Τώρα, το Μπαρμπαρός κινείται νότια με πορεία προς το οικόπεδο 7.
Οι ενδείξεις ναυσιπλοίας του σκάφους, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για το προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό την Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο προορισμό. Τελικά χθες το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας.

Το West Capella αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στο βυθό και ενδεχομένως να ξεκινήσει τη γεώτρηση. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρχει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης ή παρενόχλησης των εργασιών της Total ούτε από τη τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) που κινείται στη περιοχή παραμένοντας όμως σε απόσταση από το οικόπεδο 11 που θα γίνει η γεώτρηση.
Οι κινήσεις της φρεγάτας γίνονται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Μάλιστα, το ερευνητικό σκάφος Barbaros που έχει στείλει η Τουρκία στη κυπριακή ΑΟΖ συναντήθηκε εντός του οικοπέδου 6 με το υποστηρικτικό πλοίο Bravo Supporter το οποία απέπλευσε από τα παράλια της τουρκίας προχθές.