Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα δεν περιορίζεται στα μνημόνια: Κοινές θέσεις για λαθρομετανάστευση και αποδόμηση της κοινωνίας



Η σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα δεν περιορίζεται στα μνημόνια: Κοινές θέσεις για λαθρομετανάστευση και αποδόμηση της κοινωνίας
Μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη συνάντηση (συνοδευόμενη μάλιστα από φωτογραφία, όπου το χαμόγελο του Μητσοτάκη έφτανε «μέχρι τα αυτιά», κατά την λαϊκή έκφραση) του νέου αρχηγού της ΝΔ με αντιπροσώπους 8 (!) ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων.
Για όσους παρακολουθούν προσεκτικά την ροή των πολιτικών εξελίξεων, η συνάντηση αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα ακόμη βήμα-δείγμα της ολοκληρωτικής φιλελευθεροποίησης της ΝΔ σε ζητήματα κοινωνικής ατζέντας, στα οποία ταυτίζεται πλήρως με την διεθνιστική αριστερά. Πριν συνεχίσουμε, ας δούμε μια σχετική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από «Τα Νέα» του περασμένου Σαββάτου:

«Ένα κόμμα που επιδιώκει να πρωταγωνιστεί στον μεσαίο χώρο οφείλει να έχει συνεχή επαφή με την κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο, βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι –σημειώνεται από την Πειραιώς- να απευθύνεται διαρκώς στους πολίτες. Η πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους της λεσβιακής, ομοφυλοφιλικής, τρανς κοινότητας ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόθεσή του ήταν να δείξει ότι η ΝΔ είναι κεντρώο, ευρωπαϊκό κόμμα που αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και βρίσκεται δίπλα στις διεκδικήσεις τους. Γι’ αυτό αγνόησε σχόλια από το υπερσυντηρητικό μπλοκ της παράταξης, το οποίο δεν συμφωνούσε με την κίνησή του. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε έμφαση ακριβώς σε αυτό το άνοιγμα που επιχειρεί η ΝΔ: «Μιλάμε με όλη την κοινωνία,. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν περιχαρακωνόμαστε, δεν χαρίζουμε τίποτα στους ψευτοαριστερούς. Ούτε την κοινωνική ευαισθησία τους χαρίζουμε, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας» είπε.»
Ξεκινώντας από τα τελευταία λόγια, από τα όσα δηλαδή υποστηρίζει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ επιχειρεί, με τον πλέον… δυναμικό τρόπο, να «εισβάλει» σε θέματα τα οποία ήταν «άβατα» μέχρι στιγμής γι’ αυτήν, αλλά προνομιούχα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αριστερά. Γιατί, βεβαίως, οι αναφορές του Αυγενάκη για την «κοινωνική ευαισθησία», «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας», δεν έχουν να κάνουν με τους μισθωτούς πείνας, τους ελεύθερους επαγγελματίες που οδηγούνται στην οικονομική εξόντωση, τους αγρότες που αφανίζονται, τους ανέργους που πολλαπλασιάζονται, τους πολύτεκνους που θεωρούνται ως «κορόιδα», την νεολαία που σπρώχνεται ανοιχτά να μεταναστεύσει στο εξωτερικό και να αφήσει ζωτικό χώρο υποδοχής και αποδοχής στους «πρόσφυγες». Έχουν να κάνουν με τους λαθρομετανάστες, τις διάφορες «φυλές» των ομοφυλοφίλων και γενικώς σε ότι παραπέμπει στο γνωστό στερεότυπο των «ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Η φιλελεύθερη πολιτική θεώρηση της ΝΔ μπορεί να έχει μια διαφορετική αντίληψη σε θέματα οικονομικής διαχείρισης (πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της υποταγής στην μνημονιακή κατοχή) με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα θέματα της κοινωνικής ατζέντας η προσέγγισή της είναι κοινού περιεχομένου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές «προοδευτικές» δυνάμεις. Ο κοσμοπολίτικος φιλελευθερισμός της ΝΔ αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που ονομάζεται πολιτιστικός μαρξισμός.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει πλέον να εκπλήσσεται κανείς με τις προτεραιότητες προσέγγισης της ΝΔ, που περιλαμβάνει (και) τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Ο όλος «προβληματισμός» (αν μπορεί να ειπωθεί έτσι) εκ μέρους μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης εκλέχθηκε (έστω και με ελάχιστες ψήφους διαφορά) αρχηγός της ΝΔ από τους οπαδούς της, μην κρύβοντας ποτέ ότι η φιλελεύθερη άποψή του για τα κοινωνικά ζητήματα είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με την αριστερά. Μένει, λοιπόν, να δούμε στο προσεχές χρονικό διάστημα αν θα υπάρξουν αντιδράσεις (και τι είδους) τόσο στο στελεχιακό επίπεδο της ΝΔ, αλλά κυρίως στην βάση των ψηφοφόρων του κόμματος.
Γιατί αν αυτά τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης στους κόλπους της ΝΔ, τα οποία διαπιστώνουν οι δημοσκοπήσεις, παραμείνουν και μετά τις νέες κινήσεις κοσμοπολιτισμού, «προοδευτισμού» και εθνομηδενισμού (ας μην ξεχνάμε την κατάπτυστη θέση της ΝΔ για το όνομα των Σκοπίων), τότε πλέον έχουμε ένα κόμμα στο οποίο η λεγόμενη «πατριωτική πτέρυγα», αν δεν έχει απορροφηθεί πλήρως από την φιλελεύθερη χοάνη, σίγουρα έχει περιθωριοποιηθεί πλήρως και αποτελεί σαφή μειοψηφία τόσο στον τροχό κίνησης του κόμματος όσο και στις αποφάσεις του.
Αν ο πόθος-πάθος για την επανάκτηση της εξουσίας είναι τόσο έντονος για τους νεοδημοκράτες και φθάνουν στο ελεεινό σημείο να δικαιολογούν κάθε ηθικό και πολιτικό ξεπεσμό του κόμματός τους, με το… κλασικό «σημασία έχει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», τότε είναι χάσιμο χρόνου για το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα να απευθύνει τον δικό του καθαρό πολιτικό λόγο στα αυτιά κάποιων που επιδιώκουν να είναι «κουφοί» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους στενά συντηρητικά συμφέροντα.
Το 61% του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 δείχνει τον δρόμο για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, προκειμένου να καταστεί εκ νέου ο πολιτικός εφιάλτης του «συνταγματικού τόξου».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ