Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Νέα σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ για να μειωθούν οι δαπάνες της Υγείας


Νέα σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ για να μειωθούν οι δαπάνες της Υγείας
Σε ακόμη σκληρότερα μέτρα ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των ιατρικών συνταγών, περαιτέρω τις τιμές των φαρμάκων, αλλά και την ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την φετινή υποχρέωση να μειώσει κατά 30% την υπέρβαση που καταγράφεται ανάμεσα στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη, φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια, και στις πραγματικές δαπάνες μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, καλείται να βρει νέους τρόπους για να περιορίσει την διαφορά ακόμη περισσότερο, αυτή τη φορά στο 15%.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων που αφορούν την αγορά της Υγείας περιλαμβάνονται η γενικότερη μείωση και κυρίως ο αυστηρότερος έλεγχος στις δαπάνες της περίθαλψης, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ρίξει τις τιμές των φαρμάκων, να βελτιώσει την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, να ελέγξει το ύψος των ιατρικών συνταγών και της ζήτησης για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και τέλος να θέσει σε λειτουργία ένα πιο ελεγχόμενο -από άποψης κόστους- σύστημα παροχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Ήδη στο κλάδο των φαρμακευτικών έχει επιβληθεί υψηλότερη αναγκαστική έκπτωση στα σκευάσματα που χορηγούνται δημόσια, ιδιαίτερα στα νέα και καινοτόμα φάρμακα. Παράγοντες της αγοράς λένε πως η επιβάρυνση σε ορισμένα προϊόντα είναι από 2 έως 5 φορές παραπάνω και ενώ είχε προβλεφθεί έκπτωση από 14%-30%, τελικά το ανώτατο όριο σε κάποιες περιπτώσεις καινοτόμων φαρμάκων ανέρχεται στο 43%, την στιγμή που η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή. Το ποσό του claw back που θα παρακρατηθεί για την περσινή χρονιά από τις επιχειρήσεις του φαρμάκου αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση.  Όσον αφορά στο rebate, δηλαδή το ποσό της αναγκαστικής έκπτωσης, από 303 εκατ. ευρώ που ήταν τη χρονιά που πέρασε, οι επιχειρήσεις φέτος θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 440 εκατ. ευρώ. 
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Αν και το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα 210 εκατ. ευρώ που είχαν ξεφύγει οι συγκεκριμένες δαπάνες το 2015, η τρόικα και το Δ.Ν.Τ. δίνουν εντολή για τήρηση του προϋπολογισμού χωρίς εξαιρέσεις. Ο έλεγχος στις δαπάνες θα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με το προηγούμενο Μνημόνιο είχαν οριστεί πλαφόν στα κονδύλια για φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι και το 2018, εντούτοις η συνέχιση της λιτότητας στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το 2020 τουλάχιστον, με διαρκείς οριζόντιες περικοπές.
Στα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρεται τέλος πως ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό ιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Deloitte, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα το 2016 κατατασσόταν στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στην αποδοτικότητά του για τους χρήστες υπηρεσιών Υγείας, όταν ακόμη και το σύστημα Υγείας της γειτονικής Βουλγαρίας βρίσκεται δέκα θέσεις πιο πάνω, στην 18η. 
Η εταιρεία που εξετάζει την πορεία και τις τάσεις του κλάδου της Υγείας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την τελευταία επταετία, σημειώνει ότι στην Ελλάδα οι ασθενείς καλύπτουν το 35,5% των εξόδων του συστήματος Υγείας όταν στην Αγγλία καταβάλλουν το 9,5%, στην Γαλλία το 6,7% και στην Ιταλία το 20%. 
Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 210)
Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017
Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098