Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Δίκης Χρυσής Αυγής: Εκτός κατηγορητηρίου η κατάθεση των φωτορεπόρτερ


Δίκης Χρυσής Αυγής: Εκτός κατηγορητηρίου η κατάθεση των φωτορεπόρτερ
Δύο ακόμα μάρτυρες κατηγορίας «παρήλασαν» από τη δίκη της Χρυσής Αυγής χωρίς να αναφέρουν κανένα περιστατικό το οποίο να στοιχειοθετεί το αδίκημα του άρθρου 187ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης.


Θυμίζουμε για όσους δεν είναι νομικοί, ότι το άρθρο 187 απαιτεί εμπλοκή καθενός εκ των κατηγορουμένων σε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δηλ. κακουργήματα όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ. ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Επομένως, ελλείψει υποθέσεων που να σχετίζονται με τέτοια αδικήματα και για τις οποίες να κατηγορείται Βουλευτής, οι μάρτυρες κατηγορίας εμφανιζόμενοι στο ακροατήριο προβαίνουν σε γενικές αναφορές για διάφορα γεγονότα τα οποία δεν εμπίπτουν στο κατηγορητήριο και αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων.

Οι δύο μάρτυρες λοιπόν που κατέθεσαν κατά τις συνεδριάσεις της Τετάρτης 28 Ιουνίου και Παρασκευής 30 Ιουνίου 2017, ήταν οι φωτορεπόρτερ Ιωάννης Λιάκος και Μάριος Λώλος, με τον δεύτερο να είναι και συνδικαλιστής, ήτοι Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. Οι Λιάκος και Λώλος ισχυρίστηκαν ότι στις 04 Ιουλίου 2014 δύο συνάδελφοί τους, η Συμέλα Παντζαρτζή και ο Ιωάννης Κέμμος, προπηλακίστηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών κατά τη διάρκεια συμπληρωματικής απολογίας Βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Να σημειώσουμε ότι για το αναφερόμενο περιστατικό δεν έχει κατατεθεί μήνυση και δεν υπάρχει κανένα ιατρικό πιστοποιητικό που να αποδεικνύει τραυματισμό των συγκεκριμένων φωτορεπόρτερ.

Οι μάρτυρες απέδωσαν την εν λόγω ενέργεια σε «μέλη της Χρυσής Αυγής», με το σκεπτικό ότι οι (άγνωστοι) δράστες ήταν σωματώδεις και κοντοκουρεμένοι. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους περιγραφές δεν αρκούν για να κριθεί από ένα Δικαστήριο ότι  τα συγκεκριμένα άτομα ήταν όντως μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σχετικά με το αν εμπλέκονται Βουλευτές, το Δικαστήριο ρώτησε αρχικά τον μάρτυρα Ιωάννη Λιάκο:
«Πρ: Στη συγκέντρωση των οπαδών της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο, υπήρχαν κάποια άτομα επικεφαλής;
Μ: Μαζί με τους διαδηλωτές είδα τους Βουλευτές Μίχο και Παναγιώταρο στη Λουκάρεως.
Πρ: Τους είδατε να λένε κάτι, να κάνουν κάτι συγκεκριμένο ή απλά διαπιστώσατε την παρουσία τους;
Μ: Απλά παρευρίσκονταν με τους υπόλοιπους στη συγκέντρωση, δεν τους είδα να κάνουν κάτι ή να συμμετέχουν στον προπηλακισμό των συναδέλφων μου.»