Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι τούρκοι: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με τουρκική NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ - Γεωτρήσεις προαναγγέλλει ο γαμπρός του Ερντογάν


Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι τούρκοι: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με τουρκική NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ - Γεωτρήσεις προαναγγέλλει ο γαμπρός του Ερντογάν
Με τη NAVTEX 746/17, δεσμεύεται περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.
Σε μια ιδιαίτερα παράξενη κίνηση προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (28/7) η Τουρκία, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου για την δραστηριοποίηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το sigmalive.com κατά το παρελθόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε δεσμεύσει πολλάκις τμήματα της ΑΟΖ για την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες παραπέμπουν σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των κινήσεων δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
Η περιοχή δεσμεύτηκε για την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59, με τις συντεταγμένες, εντός των οποίων δεσμεύεται η περιοχή, να είναι οι εξής:
34 31.00 N - 031 22.00 E
34 31.00 N - 030 50.00 E
33 40.00 N - 030 50.00 E
33 40.00 N - 031 22.00 E
Βάσει των διεθνών συνθηκών η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, δικαιούται να δεσμεύσει περιοχές εντός της ΑΟΖ άλλων χωρών για στρατιωτικές ή άλλες ασκήσεις αλλά εκτός των χωρικών υδάτων, δεδομένου ότι δεν προχωράει σε οικονομική δραστηριότητα, όπως κι έγινε.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνες με πόντιση καλωδίων για εξεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή που περιλαμβάνει τα τεμάχια 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η πορεία του δεν έχει τα χαρακτηριστικά πορείας πλοίου που πραγματοποιεί τέτοιου είδους έρευνες. 
Ο γαμπρός του Ερντογάν απειλεί: Θα κάνουμε γεώτρηση το τελευταίο τετράμηνο του έτους
Με γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο το ερχόμενο Φθινόπωρο, προειδοποιεί η Τουρκία μέσω του υπουργού ενέργειας της χώρας και γαμπρού του προέδρου Ερντογάν.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία με φόντο την ενέργεια. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπεύθυνος του χαρτοφυλακίου ενέργειας στην τουρκική κυβέρνηση και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, επανέλαβε τις απειλές για διενέργεια γεώτρησης στην Μεσόγειο.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Φθινόπωρο θα καρποφορήσει η προσπάθεια της Τουρκίας για αγορά πλατφόρμας. «Μπορεί κάποιους να ανησυχούν αυτές οι δραστηριότητες. Αλλά συγνώμη η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο καμίας χώρας, εμείς ως Τουρκία έχουμε μερίδιο στην περιοχή. Γι’ αυτό ως Τουρκία θα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερη δραστηριότητα.» είπε.
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό το 2030 να λειτουργήσουν και οι τρεις αντιδραστήρες.