Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Δραματική κατάσταση στην Σάμο: Όσοι είναι οι κάτοικοι τόσοι είναι και οι «πρόσφυγες»…


Δραματική κατάσταση στην Σάμο: Όσοι είναι οι κάτοικοι τόσοι είναι και οι «πρόσφυγες»…
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι όμως αληθινό. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που ζουν στο Βαθύ της Σάμου είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των Ελλήνων κατοίκων του! Για την ακρίβεια, οι μόνιμοι κάτοικοι της μικρής πόλης είναι περίπου 6.000, ενώ οι λαθρομετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο κέντρο είναι σχεδόν 4.000, με συνεχή αυξητική τάση, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε ανησυχία και αναβρασμό.

Εκτός ελέγχου είναι επίσης και η κατάσταση με τις αυξημένες «προσφυγικές» ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στην Λέσβο. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του μήνα μέχρι και χθες στα νησιά έφτασαν συνολικά 3.553 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των «προσφύγων» και των λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φτάνει συνολικά τις 13.095. Μόνο στο νησί της Σάμου σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλο, οι πρόσφυγες - μετανάστες ξεπερνούν τις 3.800.
«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το νησί μας, δυόμισι χρόνια τώρα, έχει καταφέρει να κρατηθεί μακριά από τα μείζονα επεισόδια που έχει φέρει το προσφυγικό ρεύμα. Ωστόσο, φόβος όλων μας είναι πως με τις ροές να συνεχίζουν να αυξάνονται και με τις μεταφορές προσφύγων να είναι ελάχιστες, μπορεί και να μην γλιτώσουμε την κλιμάκωση. Κι υπενθυμίζω, είμαστε μόλις 1.130 μέτρα μακριά από την Τουρκία» τονίζει ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «για να καταλάβετε την κατάσταση, στις παιδικές χαρές που βρίσκονται μπροστά στο λιμάνι στο Βαθύ δεν πηγαίνουν πλέον οι ντόπιοι. Είναι κατειλημμένες από μετανάστες».
Με δεδομένο, μάλιστα, και τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Σάμου με επιστολή του στον «βρίσκομαι στην κοσμάρα μου» Τσίπρα, ότι δηλαδή οι λαθρομετανάστες κάνουν επέλαση στο νησί, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε σε ποια τραγική κατάσταση βρίσκονται λόγω της λαθρομετανάστευσης τόσο η Σάμος όσο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ