Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Πανηγυρική επίσκεψη Πούτιν στην Συρία για την νίκη των συριορωσικών δυνάμεων έναντι των τζιχαντιστών - ΒΙΝΤΕΟ


«Μέσα σε δύο χρόνια, οι Ρώσοι και οι Σύροι στρατιωτικοί νίκησαν την πολυπληθέστερη ομάδα διεθνών τρομοκρατών»
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Συρία που πραγματοποιήθηκε προς ολίγων ωρών, μια επίσκεψη που για εύλογους λόγους δεν είχε γνωστοποιηθεί, ο Πούτιν ανακοίνωσε την μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία.

Ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην Συρία επισκέφτηκε την βάση Χμεϊμίμ της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην Λατάκια όπου και συνάντησε τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ. Μετά την συνεργασία του με τον Άσαντ δήλωσε ότι διέταξε την απόσυρση στρατευμάτων από το πολεμικό μέτωπο της Συρίας, τονίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται για την μετακίνηση όλων των στρατευμάτων στις μόνιμες τους βάσεις, αλλά για μερική απόσυρση καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει με την βοήθεια του συριακού στρατού να νικήσουν την πιο αποτελεσματική ομάδα διεθνών τρομοκρατών».
Ο Πούτιν απευθυνόμενος προς τους Ρώσους στρατιώτες της βάσης Χμεϊμίμ είπε: «Επιστρέφετε στα σπίτια σας, στους συγγενείς σας, στους φίλους σας, στους γονείς σας ως νικητές. Εάν οι τρομοκράτες επιστρέψουν θα τους ξαναχτυπήσουμε με μια δύναμη που δεν έχουν βιώσει ακόμη»Την μερική απόσυρση ο Πούτιν την αιτιολόγησε με τον κίνδυνο πιθανής αναζωπύρωσης των συγκρούσεων σε ορισμένα θυλάκια όπου οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής.
Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Συρίας και η στρατιωτική της επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέτρεψε τα σχέδια των Αμερικανοσιωνιστών να διαμελίσουν την χώρα με την βοήθεια των μισθοφόρων τους τζιχαντιστών του ISIS. Η Μόσχα έχει δυο βάσεις στην Συρία, την βάση Χμεϊμίμ για την πολεμική της αεροπορία και την Ταρτούς για το πολεμικό της ναυτικό.
Η παρουσία των ρωσικών ενόπλων στην Συρία δεν ήταν σημαντική μόνο για την έκβαση του συμμοριτοπολέμου, αλλά και καθοριστική για την ισορροπία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή. Είναι βέβαιο ότι η ρωσική στρατιωτική επιρροή στην περιοχή θα είναι το επόμενο διάστημα καταλυτική για το μέλλον της Συρίας και της Μέσης Ανατολής.