Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Εκρηκτική άνοδος των Κυπρίων Εθνικιστών: Στην τέταρτη θέση το ΕΛΑΜ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Εκρηκτική άνοδος των Κυπρίων Εθνικιστών: Στην τέταρτη θέση το ΕΛΑΜ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης φαίνεται να λειτουργεί στα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αν κάποιος λάβει υπόψη τις παρασκηνιακές κινήσεις τους για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, σε συνδυασμό με τα επικίνδυνα μικρά ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνουν αυτή τη στιγμή βάσει ερευνών, την στιγμή που το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εδραιώνεται στην 4η θέση.
Δημοσκόπηση, που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία SYMMETRON Market Research, παρουσιάζει τα μικρά κόμματα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και συγκεκριμένα, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι να μένουν εκτός Βουλής, αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή.

Αντίθετα, το ΔΗΚΟ διατηρεί τα ποσοστά του όπως επίσης και το ΕΛΑΜ, ταυτόχρονα ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά, ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με διαφορά. Στην πρόθεση ψήφου στο ενδεχόμενο που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ αντλεί ψήφους από παντού πλην του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ. Από το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 3,5%, από την ΕΔΕΚ το 8,5% του σοσιαλιστικού ακροατηρίου, το 6% από τη Συμμαχία Πολιτών και το 5,7% από τους Οικολόγους. Τα πιο σημαντικά είναι τα ποσοστά που λαμβάνει από την Αλληλεγγύη (39%) καταδεικνύοντας πως ένα μεγάλο μέρος των Συναγερμικών που ψήφισαν το 2016 Αλληλεγγύη, γυρίζουν πίσω. Άλλο κόμμα θα στηρίξουν το 26,1% ενώ η αποχή βρίσκεται στο 4,1%. Το ΑΚΕΛ ακολουθεί δεύτερο με 15% έχοντας σημαντική διαφορά από το πρώτο κόμμα. Το ακελικό ακροατήριο συσπειρώνεται ενώ δεν έχει καμία εισροή από ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους.  Λαμβάνει το 8,6% από την ΕΔΕΚ, 4,3% από τη Συμμαχία Πολιτών και 1,2% από το ΔΗΚΟ.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ, παρά τις διαγραφές και τις συνεχείς εσωκομματικές διαμάχες, δεν φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά του αλλά περίπου τα διατηρεί. Το δηκοϊκό ακροατήριο συσπειρώνεται ωστόσο στο 67,5%. Από τον ΔΗΣΥ λαμβάνει λιγότερο από 0,8%,  1,5% από το ΑΚΕΛ, 6% από τη Συμμαχία Πολιτών, 10% από την Αλληλεγγύη και 7,9% από τους Οικολόγους. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την ΕΔΕΚ δεν λαμβάνει ψήφους. Από την αποχή λαμβάνει το 1,2%. Όπως όλα δείχνουν, πλην της ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ κατάφερε να αποκτήσει έρεισμα και να προσελκύσει ψήφους από τα συνεργαζόμενα κατά τις προεδρικές εκλογές κόμματα.
Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου; Όπως όλα δείχνουν, παρουσιάζουν πρόβλημα επιβίωσης, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός Βουλής. Με δεδομένο ότι το εκλογικό όριο εισδοχής κομμάτων είναι στο 3,6%, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι μένουν εκτός.
Το ΕΛΑΜ από την άλλη, χωρίς αναγωγή, εδραιώνεται σταθερά στην 4η θέση του κομματικού χάρτη.
Διαβάστε την συνέχεια στο elamcy.com