Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Βαριά πρόστιμα για το λαθρεμπόριο των λαθρομεταναστών: Στην Ιταλία, εννοείται, όχι στη Ελλάδα...

Βαριά πρόστιμα για το λαθρεμπόριο των λαθρομεταναστών: Στην Ιταλία, εννοείται, όχι στη Ελλάδα...

Αποφασισμένος να επιβάλει το νόμο δείχνει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Επιστρέφοντας από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για επιβολή προστίμου μέχρι 7.000 ευρώ σε όποιον αγοράζει εμπορεύματα και προϊόντα -«μαϊμού» από λαθρομετανάστες στις ιταλικές παραλίες.

Το κόμμα του εμφανίζει δημοσκοπική άνοδο (28%) και στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής οι υποψήφιοι της κεντροδεξιάς συμμαχίας, υπό την αντιευρωπαϊκή Λέγκα, κατάφεραν να αποσπάσουν αρκετές μεγαλουπόλεις από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Στις παραλίες της χώρας είναι εξαιρετικά διαδεδομένη η πώληση αντικειμένων από λαθρομετανάστες που περιφέρονται επιδεικνύοντας την πραμάτεια τους. Όπως γράφει η εφημερίδα «La Stampa», για τους λαθρομετανάστες που πωλούν ρούχα, βραχιόλια ή φαγητό στις πλαζ το πρόστιμο θα φτάνει τις 15.000 ευρώ και θα προβλέπεται άμεση κατάσχεση του εμπορεύματος.
Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε σπίτια, ώστε να εντοπιστούν οι Ιταλοί που νοικιάζουν σπίτια και αποθήκες σε λαθρομετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.
Η επιχείρηση «ασφαλείς παραλίες» θα εφαρμοστεί από αστυνομία, καραμπινιέρους και οικονομική αστυνομία, σώματα που θα πληρωθούν με ειδικά «ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση της νομιμότητας». Οι σχολιαστές σημειώνουν πως ο επικεφαλής της Λέγκας θέλει να εξασφαλίσει τη στήριξη των ιταλικών εμπορικών συλλόγων, αφού η πώληση εμπορευμάτων-«μαϊμού» στερεί από τους Ιταλούς εμπόρους 22 δισ. ευρώ το χρόνο.
Κάθε σύγκριση με το χάος που επικρατεί στους δρόμους των Αθηνών, όπου λαθρομετανάστες πουλάνε ανενόχλητοι το παράνομο εμπόρευμά τους, μόνο θλίψη δημιουργεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ