Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Τούρκος πρωθυπουργός: H συμφωνία για το μεταναστευτικό παγώνει μόνο για την Ελλάδα και όχι με την Ε.Ε.


Η τουρκία προχώρησε στην αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής «προσφύγων» ως απάντηση στην άρνηση της Ελλάδας να μην εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη αποκλειστικά την Ελλάδα κι όχι την ΕΕ εξαπολύει ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνοντας πως η αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών πάγωσε μόνο με την Ελλάδα και όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στον τουρκικό σταθμό NTV, ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η εν λόγω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν αφορά την Ευρώπη, μόνο την Ελλάδα». Την ίδια θέση υποστήριξε νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, στην τουρκική Hurriyet.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει όσα προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεισδοχή των προσφύγων, παρά την αναστολή της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα». «Έχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ, και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση των Σύριζα-Ανέλ στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας ήταν χλιαρή γιατί με το πάγωμα των επαναπροωθήσεων στην τουρκία το όραμά τους για αλλοίωση του πληθυσμού της Ελλάδας πραγματοποιείται ακόμα πιο γρήγορα.