Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Οικογένεια «ευπαθών» πίσω από 42(!) κλοπές στα Ιωάννινα

Ακόμη μια περίπτωση όπου μέλη «ευπαθούς κοινωνικής ομάδας» απασχολούν την δημοσιότητα (και την Αστυνομία) με την παραβατική συμπεριφορά τους γίνεται γνωστή, μετά την σύλληψη των δραστών.

Χωρισμένα σε δυο ομάδες, οι οποίες αποτελούσαν ενιαία εγκληματική οργάνωση, ήταν τα μέλη μιας πασίγνωστης για την πολυετή δραστηριότητά της στην παρανομία οικογένειας τσιγγάνων (ρομά), που δρούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2017 στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου είχαν διαπράξει τουλάχιστον 42 κλοπές!

Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν πέντε γυναίκες, από τις οποίες συνελήφθησαν δύο ηλικίας 38 και 71 και αναζητούνται άλλες τρεις 47, 44 και 22 χρόνων. Η ειδικότητά τους ήταν να κλέβουν πορτοφόλια, τραπεζικές κάρτες, χρηματικά ποσά και έγγραφα με τη μέθοδο απασχόλησης. Για την δεύτερη ομάδα, συνελήφθησαν τρεις άνδρες ηλικίας 25, 31 και 23 και αναζητούνται άλλοι δύο 46 και 39 χρόνων, οι οποίοι ειδικεύονταν στις κλοπές μεταλλικών κατασκευών, οικοδομικών εργαλείων και μπαταριών βαρέων οχημάτων από συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες και οικόπεδα. Όλοι έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς και συνελήφθησαν με επιχείρηση της Ασφάλειας, της Ο.Π.Κ.Ε. και της Διμοιρίας Υποστήριξης.
Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ των 42 κλοπών που έγιναν τους τελευταίους μήνες, σε τρεις περιπτώσεις τα μέλη της σπείρας άρπαξαν κάρτες ανάληψης με τις οποίες έκαναν αγορές από καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων και σε μία περίπτωση έκαναν και ανάληψη από ΑΤΜ. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τις μεθόδους της απασχόλησης ή της… μαγγανείας, με τις οποίες διέπραξαν 14 κλοπές χρημάτων, κινητών ή τσαντών, ενώ διέρρηξαν και 11 επιχειρήσεις απ’ όπου αφαίρεσαν μπαταρίες γεωργικών μηχανημάτων, Ι.Χ. φορτηγών και μηχανημάτων έργων και μία γεννήτρια.
Ακόμη, σε έξι περιπτώσεις ξήλωσαν μπαταρίες ή άντλησαν πετρέλαιο από σταθμευμένα Ι.Χ. φορτηγά, λεωφορείο και μηχανήματα έργων και σε άλλες επτά περιπτώσεις έκλεψαν μπαταρίες από τρακτέρ και τις πουλούσαν σε καταστήματα ή επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων, ενώ άρπαζαν μεταλλικά αντικείμενα ή εργαλεία από αποθήκες και οικόπεδα. Τέλος, έκλεψαν ακόμη και αλκοολούχα ποτά από μια κάβα!
Στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, 90 ευρώ, μια μπαταρία κλεμμένη από όχημα βαρέως τύπου και τέσσερα κινητά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διακεκριμένες κλοπές. Η έρευνα για την τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες κλοπές συνεχίζεται. Άλλωστε, όλοι έχουν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις και σε βάρος των περισσοτέρων ισχύουν περιοριστικοί όροι, ενώ ο 25χρονος είναι και φυγόποινος, αφού εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων.
«Οικογενειακή υπόθεση», λοιπόν, η παράνομη δραστηριότητα για τα συγκεκριμένα μέλη της «ευπαθούς κοινωνικής ομάδας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ