Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Ένα μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου που δεν θα μνημονευτεί σήμερα…

Ένα μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου που δεν θα μνημονευτεί σήμερα…

Έφυγε  από την ζωή σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς ο λογοτέχνης Μάνος Ελευθερίου. Όπως έγραψαν τα μέσα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος χαιρέτησε τον μεγάλο λογοτέχνη, όμως στον ορυμαγδό των ανακοινώσεων που περιελάμβανε ανακοίνωση του ΚΚΕ (!) και του Σύριζα (!) δεν μνημονεύτηκε ένα πολύ συγκεκριμένο έργο αυτού του λογοτέχνη.
Ο λόγος για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές», το οποίο αναφέρεται στην αποτρόπαιη δολοφονία της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη από τους εκδοροσφαγείς του ΚΚΕ.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε αυτό μόλις πέρσι σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Ο Ελευθερίου, που μόνο δεξιός δεν ήταν, δέχθηκε σφοδρή κριτική από την κυριαρχούσα και τους πάντες τρομοκρατούσα αριστερά, για την «ιεροσυλία» του αυτή. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», με τίτλο «από την αριστερή κριτική θα μου ’ρθει κατακεφαλιά», ανέφερε τα εξής για την δολοφονία της Παπαδάκη, και όχι μόνον:
«Την σκότωσαν στο Γαλάτσι, εκεί όπου ήταν η Ούλεν. Οι Ελασίτες εκτελούσαν με τσεκούρι συνήθως. Λέγανε στον κρατούμενο να λύσει τα κορδόνια των παπουτσιών του και μόλις έσκυβε τον χτυπούσαν με τσεκούρι. Έγιναν τότε μαζικές εκτελέσεις από Περιστέρι, Πατήσια, Γαλάτσι μέχρι Καισαριανή, Βύρωνα και Παγκράτι».
Στην εύλογη απορία της δημοσιογράφου (και προφανώς και των νεωτέρων αναγνωστών μας) «και γιατί δεν τους εκτελούσαν με πολυβόλο …Δεν είναι υπερβολικό να γίνεται με τσεκούρι;», ο Ελευθερίου έδωσε την εξής εξήγηση: «Για να μη γίνεται θόρυβος. Οι εκτελέσεις γινόντουσαν κυρίως νύχτα και δεν έπρεπε να δίνεται στόχος. Τους θάβανε σε μαζικούς τάφους».
Και ολοκλήρωσε την συνέντευξη ως εξής: «Οι Άγγλοι και οι υπηρεσίες τους ήταν άθλιοι. Αλλά αυτό δεν μπορεί να καλύψει και τα εγκλήματα που γίνανε από την πλευρά του ΕΛΑΣ. Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια. Από το ’43 άρχισαν οι μεμονωμένες εκτελέσεις, αλλά στα Δεκεμβριανά είχαμε μαζικές εκτελέσεις από την πλευρά του ΕΛΑΣ. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια».
Αυτό το βιβλίο, το τόσο επίκαιρο δυστυχώς εν έτει 2018 και αυτή η όχι και τόσο παλιά συνέντευξη, βεβαίως, δεν έχουν χώρο σήμερα στις ανακοινώσεις των κομμάτων, οι οποίες βρίθουν υποκρισίας.