Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Washington Post: Δεν υπάρχει success story για την Ελλάδα, αλλά... 40 χρόνια λιτότητας!


Ακόμα ένα χαστούκι στην κυβερνητική προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το success story και την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια έρχεται από την αμερικανική Washington Post.
Στο άρθρο της αφού κάνει αναφορές στους άσκοπους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς τονίζει πως σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ  το χρέος της Ελλάδας παραμένει υπέρογκο και η ανάπτυξη πολύ χαμηλή. Μάλιστα σημειώνει ότι κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στο μέλλον, δηλαδή ακόμα ένα πρόγραμμα στήριξης.

Επιπλέον αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευθεί να παρουσιάζει πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060 κάτι που σημαίνει 40 χρόνια λιτότητας και αυτό μόνο επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
«Μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης και αδιεξόδων και… ακόμη περισσότερων μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτήν», αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι τα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο, αφού η χώρα δεν χρειάζεται, προς το παρόν, επιπλέον οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, τα κακά νέα είναι, με βάση και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ότι ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και με παράταση στην αποπληρωμή των δανείων το ελληνικό χρέος παραμένει υπέρογκο, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες. Τι σημαίνει αυτό; Πως δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στο μέλλον.
«Αλλά το χειρότερο όλων είναι άλλο: η Ευρώπη μπορεί να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα είναι πλέον success story, στην πραγματικότητα όμως η χώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας», συνεχίζει η Washington Post και εξηγεί ότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια πολύ μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, μόλις τέσσερις χώρες έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.
Και αυτές είναι η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δύο πρώτες «χτυπήθηκαν» από εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι άλλες δύο είναι χώρες με δικτατορίες που παράγουν πετρέλαιο, με κυβερνήσεις τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση.
Ακόμη και η Ουκρανία, που είδε την οικονομία της να δέχεται σοβαρό πλήγμα το 2009, ενώ ενεπλάκη και σε διένεξη με τη Ρωσία το 2014, είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 17,8% από το 2008, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει καταγράψει ύφεση 23,6%.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η χώρα έχει δεσμευθεί να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060. Και καταλήγει με δηκτικό τόνο: «Ναι, σωστά καταλάβατε. Την Ελλάδα περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο».