Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Γ. Γερμενής: Μνημονιακή επιταγή το ξεπούλημα της ΔΕΗ για χάρη των ιδιωτών! ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Γεώργιος Γερμενής στην ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ υπερασπίστηκε το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, κατακρίνοντας παράλληλα την μνημονιακή συγκυβέρνηση για ένα ακόμη αντεθνικό νομοθέτημα.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Άλλη μια μνημονιακή υποχρέωση ολοκληρώνεται σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μάλιστα με την μορφή της επείγουσας διαδικασίας που απαξιώνει το Κοινοβούλιο, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και υποβαθμίζει τη σημασία και συμβολή των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων στην οικονομία, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Πιστοί λοιπόν, στις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχίζετε απρόσκοπτα τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, με όρους και προϋποθέσεις που ευνοούν τους ιδιώτες επενδυτές. Αλήθεια, μπορείτε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό της «αποεπένδυσης», όπως έχετε μετονομάσει κατά τη συνήθη πρακτική σας, αυτή τη φορά το ξεπούλημα;
Πώς γίνεται να μιλάτε για αποεπένδυση, αλλά να προσελκύετε επενδυτές, τη στιγμή που κατόπιν δικής σας επιλογής δεν επενδύσατε ως οφείλατε στον εκσυγχρονισμό των μονάδων της ΔΕΗ; Πώς γίνεται να θέλετε να συμμορφωθείτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από την άλλη να προβαίνετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και εξπρές διαδικασίες για τη λειτουργία των εισφερόμενων λιγνιτικών μονάδων;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λιγνίτης δικαίως αποτελεί το εθνικό καύσιμο της Ελλάδος. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας και εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αυτάρκεια της Πατρίδας μας. Με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, την πλήρη εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων και την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από βασικό κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται περαιτέρω σε «προϊόν» κερδοφορίας κάτι που οι νεοφιλελεύθεροι της Τρόικα επιζητούσαν και εσείς τους το εκπληρώνετε!
Με αυτό το νομοσχέδιο η ΔΕΗ περιέρχεται σε μια άκρως δυσμενή κατάσταση. Χάνει τις αποδοτικότερες λιγνιτικές μονάδες και τις απομένουν εκείνες για τις οποίες απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να παρατείνουν τον χρόνο λειτουργίας τους. Επιπλέον, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα για το θέμα προστασίας των εργαζομένων. Η δική σας πρόταση δεν συνοδεύεται από άνοιγμα θέσεων εργασίας, ούτε καν από τη διατήρηση του συνόλου των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Η πρόβλεψη είναι να μην εισφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι στις νέες εταιρείες, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερο λειτουργικό κόστος των νέων εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό καλείται η ΔΕΗ να το απορροφήσει στις άλλες θυγατρικές της, ειδάλλως αναλαμβάνει εκείνη το κόστος κινήτρων εξόδου των υπαλλήλων της (μέσω της εθελουσίας εξόδου).
Συνεπώς, θα δούμε ότι και το τίμημα εξαγοράς είναι εξευτελιστικό και επιπλέον ζημιωμένη θα είναι η ΔΕΗ. Άρα, πρόκειται για την πλήρη αποδιοργάνωση της επιχείρησης, που θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συνεπώς θα συντελεστεί το εθνικό έγκλημα του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της. Δεν μπορούμε λοιπόν να δούμε κανένα θετικό στοιχείο σε αυτό το νομοσχέδιο που εσείς φέρατε.
Δεν βλέπουμε, για ποιο λόγο διαφωνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Είδαμε αυτές τις διαφωνίες στην Επιτροπή, τις βλέπουμε και σήμερα. Αφού και οι δύο θέλατε να ξεπουλήσετε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αφού κάνατε τα πάντα- ο καθένας με τον τρόπο του- ώστε να οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση. Ποια είναι ακριβώς η διαφωνία σας; Ποιος θα κατακερματίσει περισσότερο τη ΔΕΗ; Ποιος θα την ξεπουλήσει πιο γρήγορα; Είναι εγκληματικό που θα πουληθούν οι υποδομές μιας δημόσιας επιχείρησης που την έφτιαξαν γενιές φορολογουμένων με το υστέρημά τους, που διαθέτει απεριόριστο Εθνικό Πλούτο που είναι η περιουσία όλων των Ελλήνων. Θα έπρεπε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να καταστεί η εταιρεία κερδοφόρα και όχι να συνεχίσετε να πλιατσικολογείτε. Θα μπορούσατε να προβείτε σε εξυγίανση, αλλά όχι σε ξεπούλημα. Και όλα αυτά δήθεν ενάντια στην δική σας ιδεολογία.
Στο πρόγραμμά σας είχατε ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ενεργειακό τομέα, όπου κατακρίνατε το προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο, δίνατε έμφαση στην ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και προβάλατε την διασφάλιση της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού με αποφασιστικό δημόσιο έλεγχο της οργάνωσης και διαχείρισης όλου του συστήματος παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως επίσης, αναφέρατε και τον δημόσιο τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα την ΔΕΗ, η οποία θα ήταν προστατευμένη από πρακτικές ιδιωτικοποίησης.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές το πόσο διπρόσωποι είστε και την προδοτική συμπεριφορά σας απέναντι στον Ελληνικό Λαό που πίστεψε στις δικές σας ψεύτικες εξαγγελίες. Οι προγραμματικές δεσμεύσεις ήταν λόγια του αέρα. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι καταστροφική και η χώρα θα απωλέσει έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Θα γίνουμε μάρτυρες επιπλέον αυξήσεων των λογαριασμών ρεύματος με αυξημένα τέλη.
Το δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και περισσότερα νοικοκυριά θα κινδυνεύουν από την ενεργειακή φτώχεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η κατάσταση αυτή είναι πλήρως καθοδηγούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού βάζει δικό της εκτιμητή, εντολοδόχο πραγματογνώμονα, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτά που έχετε συμφωνήσει θα πραγματοποιηθούν στο ακέραιο και δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις». Τελικά, έχετε καταφέρει να χάσετε όχι μόνο την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού, αλλά και αυτών στους οποίους έχετε παραχωρήσει γη και ύδωρ.
Έχετε ξεπουλήσει εκτός από την εθνική μας κυριαρχία, τώρα και την κυριότητα του ενεργειακού μας πλούτου. Σταματήστε επιτέλους την ρητορική περί επιβολής των μέτρων από τους Θεσμούς και ότι δεν ήταν δική σας πρωτοβουλία. Σαφώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη, αλλά εσείς υλοποιείτε αυτά τα προγράμματα εκποίησης νευραλγικών τομέων. Εμείς, ως Έλληνες Εθνικιστές, γνωρίζουμε το εθνικό συμφέρον, αισθανόμαστε τον παλμό της κοινωνίας, αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τα προβλήματα του δοκιμαζόμενου Έλληνα και εμμένουμε στις βασικές πολιτικές μας θέσεις που εκφράζουν το συμφέρον του Ελληνικού Έθνους. Καταψηφίζουμε αυτό το νομοθέτημα, με το οποίο συνεχίζετε το ολέθριο έργο του ξεπουλήματος της ενέργειας και της χώρας μας.