Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Προδοτική η στάση των Σαμαρά και Βενιζέλου απέναντι στις αλβανικές προκλήσεις κατά των Βορειοηπειρωτών

Γιώργος Μάστορας
Προδοτική η στάση των Σαμαρά και Βενιζέλου απέναντι στις αλβανικές προκλήσεις κατά των Βορειοηπειρωτών
Η «ελληνική» πολιτική ηγεσία όχι μόνο δεν αντιδρά, όπως θα άρμοζε σε κάθε σοβαρή κυβέρνηση που «σέβεται» τον θεσμικό της ρόλο και την προάσπιση του Εθνικού συμφέροντος, στις αλβανικές προκλήσεις κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, αλλά με την στάση της οπλίζει ουσιαστικά την αλβανική θρασύτητα, καθώς η όλη συμπεριφορά των εγχώριων εντολοδόχων συνιστά σαφέστατη ηττοπαθή συμπεριφορά.

Ο Σαμαράς επέλεξε  την απόλυτη σιωπή. Ο κύριος υπεύθυνος για την ερήμωση των χωριών της Βορείου Ηπείρου και την αθρόα εισβολή αλβανών λαθρομεταναστών, μόλις έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς, έλαμψε δια της πλήρους απουσίας δηλώσεων του. Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βενιζέλος ήταν λαλίστατος επί του θέματος, χωρίς όμως στην ουσία να πει τίποτα: «Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και εθνών. ΄Οποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων, σφάλλει. Στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι οι κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν υα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις, να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής  όλων των χωρών της περιοχής».
Τίποτα, δηλαδή, για την προκλητικότητα των αλβανών στον αγώνα και πολύ περισσότερο τίποτα για τα όσα έπραξαν το ίδιο βράδυ εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Δερβιτσάνη και στην Χιμάρα. Μια δήλωση κατάπτυστη και εμποτισμένη με το πνεύμα του ενδοτισμού, καθώς κρατά «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα σε Σερβία και Αλβανία και έτσι «βγάζει λάδι» την αλβανική πρόκληση. Μη τυχόν και θίξει  το «κολητάρι» του ΠΑΣΟΚ, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας  ΄Εντι Ράμα.
Δηλώσεις, όμως, έκανε  και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κινήθηκε κι αυτός στο ίδιο μήκος κύματος «περί ανέμων και υδάτων», με λεγόμενα  όπως «τα φαινόμενα εκμετάλλευσης του αθλητισμού»,  χωρίς κι αυτός να καταδικάσει ρητά και κατηγορηματικά τις προκλήσεις των αλβανών τόσο στον αγώνα όσο και κατά των Βορειοηπειρωτών. Αν μη τι άλλο η πολιτική και πολιτειακή «ηγεσία» του Τόπου δείχνει (και) μ΄αυτή την συμπεριφορά της γιατί οι έννοιες της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Αξιοπρέπειας έχουν χάσει κάθε δυναμική ισχύ στα χέρια τους.
Γιώργος Μάστορας