Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Κοροϊδία - σκάνδαλο της κυβέρνησης: Μόλις 13% θα είναι το «κούρεμα» των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων


Πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «κούρεμα» των «κόκκινων δανείων» βρίσκεται μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία δείχνει και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δανειολήπτες. Όποιοι κρατούσαν μεγάλο καλάθι, πιστεύοντας ότι το «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων θα ήταν σε κάποιο μεγάλο ποσοστό, ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί το δάνειο του, θα προσγειωθούν ανώμαλα.
Το «κούρεμα» είναι ζήτημα αν θα ξεπεράσει το 13%, και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση και σχεδόν όλη η Βουλή θα έχουν δώσει πλήρη ασυλία σε όλα τα τραπεζικά στελέχη, από τη Διοίκηση μέχρι τον  διευθυντή του υποκαταστήματος  και τους υπαλλήλους που θα έχουν χειρισθεί τον φάκελο του δανείου. Οι τράπεζες, έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο της υποχρέωσης μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40,2 δις ευρώ έως το 2019, ώστε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να περιοριστούν από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος της τριετίας. Για την επίτευξη τους, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα επιστρατεύσουν εργαλεία, όπως αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις, διαγραφές, πωλήσεις και πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα από το ποσό των 40,2 δισ. ευρώ:
1) 30,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση.
2) 6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εισπράξεις
3) 11,5 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις ακινήτων
4) 7,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds
5) 13,9  δισ. ευρώ από διαγραφές δηλαδή «κουρέματα»
6) 1 δισ. ευρώ από άλλες ενέργειες
Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Οι αριθμοί λένε ωμά την αλήθεια. Από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εισπραχθούν τα 93 δισ. ευρώ! Οι τράπεζες θα πουλήσουν τα ακίνητα που έχουν βάλει υποθήκη οι δανειολήπτες, μέρος των δανείων θα το πουλήσουν στα κοράκια -funds, ενώ θα προβούν και σε άλλες «ενέργειες», από τις οποίες θα πάρουν 7 δισ. ευρώ (6+1), και οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστάνε 93 δισ. ευρώ! Ποιος θα είναι ο κερδισμένος; Οι τράπεζες, με τους διοικητές να έχουν απαλλαγεί από τον κίνδυνο να πάνε φυλακή! Είδατε πώς καθαρίζουν; Για άλλη μια φορά το  «κορόιδο» είναι ο επιχειρηματίας.
Στο μεταξύ, η διαδικασία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να ξεκινήσει, αν δεν ψηφισθεί από τη Βουλή, όπως απαιτούν, ασυλία για τους τραπεζίτες και τα στελέχη των τραπεζών που έχουν υπογράψει τη χορήγηση των εν λόγω δανείων. Τα τραπεζικά στελέχη και οι δημόσιοι λειτουργοί που συμμετέχουν σε αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων θα είναι απαλλαγμένοι από ποινικές και αστικές ευθύνες. Αυτό προβλέπει ειδική διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ρυθμίσεων μέσω και διαγραφών δανείων, αλλά και των αναδιαρθρώσεων μέσω και των πωλήσεων χαρτοφυλακίων, που προωθούνται είτε για νομικά είτε για φυσικά πρόσωπα.
Η απαλλαγή από ποινική και αστική ευθύνη σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ασκηθεί δίωξη για ποινικά αδικήματα, είτε αυτεπαγγέλτως είτε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά- εκτός εάν προκύπτει δόλος-, ή αντίστοιχα αγωγή για αποζημίωση λόγω ζημίας που υπέστησαν το Δημόσιο, οι μέτοχοι ή οι πιστωτές από αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο ρύθμισης χρεών.
Η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση όχι μόνο παραδίδει τους δανειολήπτες έρμαιο στις ορέξεις των «κορακιών», αλλά ταυτόχρονα φροντίζει ώστε οι τραπεζίτες και οι συνεργάτες τους να έχουν το ακαταδίωκτο και την απαραίτητη ασυλία για τις δικές τους παράνομες ενέργειες, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά, πόσο «φιλολαϊκό» περιεχόμενο έχουν οι κινήσεις της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ