Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδόν τα μισά σπίτια της Αθήνας δεν έχουν θέρμανση στον καιρό των μνημονίων


Σχεδόν τα μισά σπίτια της Αθήνας δεν έχουν θέρμανση στον καιρό των μνημονίων
Ως γνωστόν, από την αρχή του έτους, υπήρξε και νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, κάνοντας ακόμα πιο μεγάλη… πολυτέλεια αυτό το απαραίτητο για την ζωή των ανθρώπων στοιχείο!
Όμως, τι συνέπειες έχουν οι απανωτές αυξήσεις;
Αξιοποιώντας τα στοιχεία φορέων του (ψευδο)κράτους, δύο αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι, διδάκτορες του ΕΜΠ, κατήρτισαν χάρτες της ενεργειακής ένδειας ανά δημοτικό διαμέρισμα στον δήμο Αθηναίων. Και ιδού τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν:

«Με την εργασία αυτή επιδιώξαμε να διαμορφώσουμε μια πρώτη μακροσκοπική εικόνα των χωροκοινωνικών διαστάσεων της ενεργειακής φτώχειας, εστιάζοντας στον Δήμο Αθηναίων. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυκατοικίες χτισμένες κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Στις περισσότερες δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις συντήρησης με αποτέλεσμα να διαθέτουν ανεπαρκή μόνωση. Σε αυτό το τοπίο το 33% των πολυκατοικιών στην Αθήνα δεν χρησιμοποίησε κεντρική θέρμανση την περίοδο 2012-2013, αριθμός που έφτασε το 44% τον χειμώνα του 2013-2014. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ: Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ετών 2008 και 2015 μειώθηκε σημαντικά, με εξαίρεση μικρούς θύλακες στο κέντρο της πόλης.
Σε Ομόνοια, Μεταξουργείο, πλατεία Βάθη, Ψυρρή, Γεράνι η κατανάλωση κατέγραψε πτώση από 25% έως 40%, ενώ σημαντικές μειώσεις εντοπίστηκαν και στις περιοχές ανάμεσα στον άξονα της Πατησίων και τη γραμμή του ΗΣΑΠ, σε Σεπόλια, Κυψέλη, στην περιοχή του Μουσείου, στην Πλάκα και στο Κολωνάκι. Αντιθέτως χαμηλότερη μείωση παρατηρείται στις βόρειες παρυφές του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή στα Άνω Πατήσια, στη Ριζούπολη, στην περιοχή Προμπονά αλλά και στο Πολύγωνο, στο Γηροκομείο και τους Αμπελοκήπους…».
Αλήθεια, αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου, από τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης – αυτό ήταν άλλωστε το επιχείρημα των αυξήσεων; Όπως βλέπουμε, προφανώς συνέβη το αντίθετο, εφόσον μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση. Οπότε, επανερχόμαστε στο κλασσικό ερώτημα: αφού χάνουν, γιατί συνεχίζουν να το κάνουν; Μήπως γιατί ο σκοπός τους είναι να βυθίσουν στην απόλυτη φτώχεια την Ελλάδα και τους Έλληνες, για να δεχθούν αδιαμαρτύρητα –ως υστάτη λύση- το γενικό ξεπούλημα της χώρας και του ενεργειακού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που αποδεδειγμένα διαθέτει;