Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ο θάνατος ενός Επιστήμονα και ο ξεπεσμός της κοινωνίας

Ο θάνατος ενός Επιστήμονα και ο ξεπεσμός της κοινωνίας
Την Κυριακή έφυγε ατυχώς από την ζωή, εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος ο καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας. Ένας διακεκριμένος Επιστήμονας, ο οποίος έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο ΕΣΥ. Ήταν ο πρώτος διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και υπηρέτησε στο ΕΣΥ από το 1985.

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μετεκπαιδεύτηκε στην Καρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ, παίρνοντας τον τίτλο του associate professor. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα οργανωτικός και κατόρθωσε, όπου βρέθηκε, να αφήνει πίσω του έργο σημαντικό, όπως στον Ευαγγελισμό, όπου το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, εγκαινίασε πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
Όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως ήταν εντελώς ασήμαντα για να ασχοληθούν με την περίπτωση του θανάτου του τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ. Δυστυχώς για τον εκλιπόντα, δεν επρόκειτο για κάποιον «σταρ» της οθόνης, άσσο των γηπέδων ή ψώνιο των "social media" για να έχουμε συνεχή και μακρά ενημέρωση από τα ΜΜΕ και ο οποιοσδήποτε συνειρμός με πρόσωπα και καταστάσεις των τελευταίων ημερών μόνο τυχαίος δεν μπορεί να είναι.
Δεν είναι η πρώτη και - ασφαλώς - ούτε η τελευταία φορά που στην σύγχρονη Ελλάδα της διανοητικής παρακμής, της αισθητικής σύγχυσης και της παράνοιας της «πολιτικής ορθότητας» το περιεχόμενο των Αρχών και των Αξιών των Σπουδαίων Ανθρώπων που προσέφεραν σημαντικά αποτελέσματα στην Πατρίδα και τον Λαό θα βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση από πολυεκατομμυριούχους του εμπορικού θεάματος και του επαγγελματικού αθλητισμού.
Η τραγωδία της ουσιαστικής αποσιώπησης του θανάτου ενός Λαμπρού Επιστήμονα, όπως ο Χρήστος Λόλας, αντανακλά τον αντίστοιχο ξεπεσμό μιας παρηκμασμένης νεοελληνικής κοινωνίας που έχει χρηματική τιμή, αλλά δεν διαθέτει Ηθική Τιμή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ