Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Απειλές πολέμου Ερντογάν λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα: Ζήτησε “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάννης και χαρακτήρισε “προβληματικές” τις αποστάσεις μεταξύ των νησιών


Απειλές πολέμου Ερντογάν λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα: Ζήτησε “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάννης και χαρακτήρισε “προβληματικές” τις αποστάσεις μεταξύ των νησιών
Σε περίεργες δηλώσεις προέβηκε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την άφιξη του στην Αθήνα θέτοντας ανοικτά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν έθεσε καθαρά επί τάπητος την ανάγκη της επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον συστημικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Δεν έμεινε μονάχα εκεί, όμως, ο Σουλτάνος. Αποκάλεσε "ομοεθνείς" του τους Έλληνες Πομάκους στην Θράκη και έκανε λόγο για «προβληματικές αποστάσεις των νησιών».
Είπε για τη συνθήκη της Λωζάνης:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση».
Για το Αιγαίο και τις «αποστάσεις ανάμεσα στα νησιά»:
«Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι είναι πρόβλημα τα τουρκικά πλοία, να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτές είναι οι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες κατά καιρούς και πραγματικά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο».
Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να απειλήσει και να απαιτήσει. Πάντα με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Πομφόλυγες, λοιπόν, ο δήθεν προβληματισμός των κομμάτων εμπρός στις δηλώσεις του Σουλτάνου, αφού ακόμα και τώρα μπορούν να ακυρώσουν τον ερχομό του ή έστω την περιοδεία του στην Θράκη.