Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ


 
ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις έχουν αρχίζει να λαμβάνουν διάφορες συρράξεις που εξελίσσονται σε γειτονικά μέρη του πλανήτη, οι οποίες φαινομενικά είναι ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά κατ ουσία έχουν κοινά χαρακτηριστικά και στόχους.
Μόνο μη τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένας νοήμων άνθρωπος την αιματοχυσία, το μίσος και τον όλεθρο, που συμβαίνει ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις μιας χώρας, που τις χωρίζουν εθνικές και θρησκευτικές διαφορές.

Μόνο μη τυχαίο γεγονός και συμπτωματική συγκυρία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός του ότι σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, την ίδια χρονική στιγμή χύνεται αθώο αίμα σε καθημερινή βάση και η φρίκη και η απερίγραπτη αγριότητα κυριαρχούν στις τοπικές κοινωνίες.
Στην Ουκρανία καθημερινά γίνονται συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και Ρωσόφωνων αυτονομιστών με εκατόμβες θυμάτων, με το εθνικιστικό μίσος να φτάνει στα ύψη. Μόνο και μόνο η πτώση του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, είναι ένα στυγνό έγκλημα που σοκάρισε την ανθρωπότητα.
Στο Ιράκ ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται και το θρησκευτικό μίσος και ο φανατισμός, κύρια χαρακτηριστικά των ισλαμιστών του ΙΣΙΣ, αποτυπώνονται καθημερινά σε φρικιαστικά βίντεο με ομαδικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και αποκεφαλισμούς.
Στην Λιβύη κατόπιν των εκλογών της 25ης Ιουνίου ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες ισλαμιστών συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ αποθήκες καυσίμων πλησίον του αεροδρομίου καίγονται, χωρίς να είναι δυνατόν η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο. Όλη η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τον τρόμο.
Στην Νιγηρία η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, έχει εξαπολύσει ένα λουτρό αίματος εναντίον των Χριστιανών κατοίκων και κατά της νομίμου κυβέρνησης, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίες, επιθέσεις ομάδων θανάτου, απαγωγές κοριτσιών, βασανισμούς, λιθοβολισμούς και αποκεφαλισμούς.
Αδύναμη και απαθής η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αγανακτεί και καταδικάζει τις αποτρόπαιες δολοφονίες που παρακολουθεί καθημερινά μέσω των βίντεο που οι ίδιοι ψυχασθενείς εκτελεστές προβάλλουν στο διαδίκτυο, αλλά δεν προβαίνει σε ουσιαστικά μέτρα και ενέργειες.
Καθ ής στιγμής μάλιστα που η ολοκληρωτική συντριβή, στην παρούσα φάση,  των φανατικών εγκληματιών (ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας) και περιφρονητών της ανθρώπινης ζωής, είναι θέμα ολίγων εικοσιτετραώρων.
Εν παραλλήλω η κρίση στην λωρίδα της Γάζας, την οποία δεν προαναφέραμε λόγω του ότι εκεί το μίσος και η αιματοχυσία προϋπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αποσαφηνίζει και αποδεικνύει περίτρανα την ηθελημένη ή μη ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ειλικρινά είναι απορίας άξιον η ευαισθησία και η ετοιμότητα άμεσης επέμβασης που επιδεικνύουν σε καταστάσεις πλημμελούς και αμφισβητήσιμης κρισιμότητας, έναντι της απολύτου αδιαφορίας καθώς και της συνειδησιακής και συναισθηματικής απαξίωσης που προβάλουν εμπρός στην εικόνα διαμελισμένων και ακρωτηριασμένων παιδιών, στην σκύλευση νεκρών, στις δολοφονίες αμάχων, στους φρικώδεις αποκεφαλισμούς και τον ανασκολοπισμό κομμένων κεφαλών.
Γιατί άραγε;
Η απάντηση είναι απελπιστικά απλή και συνοψίζεται στο ένα και μόνο κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι προαναφερόμενες χώρες και που δεν είναι άλλο από τον μαύρο χρυσό. Ναι η Ουκρανία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Νιγηρία είναι κατ εξοχή πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Ο εμφύλιος λοιπόν, ο εξανδραποδισμός του πληθυσμού, ο τρόμος, η διχόνοια και το μίσος θα επιφέρουν σταδιακά την απόλυτη καταστροφή και εξαθλίωση της χώρας, αφού τα πάντα θα ισοπεδωθούν, αφού ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα βρει φρικτό θάνατο, αφού οι μεγάλες πόλεις θα μετατραπούν σε σωρούς ερειπίων, αφού η οικονομία θα κατακερματιστεί και θα εξαϋλωθεί.
Και τότε η οικονομική ολιγαρχία θα εμφανιστεί ως ο πολυαναμενόμενος σωτήρας που θα πατάξει μέσω του ΟΗΕ τους κακούς, θα σταματήσει το θάνατο και την καταστροφή και θα βοηθήσει την χώρα να αναστυλωθεί οικονομικά και να επουλώσει τις πληγές της, αναλαμβάνοντας ωστόσο την απόλυτη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, οικοδομικές, προμηθευτικές σε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό, ως καλοί Σαμαρείτες θα εμφανιστούν για να βοηθήσουν και να συνδράμουν δήθεν, τους εξαθλιωθέντες από τον πόλεμο λαούς, αλλά στην ουσία για να επενδύσουν πάνω στο τρελό φαγοπότι που θα ξεκινήσει και να πλουτίσουν απομυζώντας προς ίδιον όφελος, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Τα τελευταία χρόνια μία νέα μορφή αποικιοκρατίας έχει ξεκινήσει, που στηρίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά κίνητρα και χρησιμοποιεί πιο δόλια, πιο ραδιούργα και πιο απάνθρωπα μέσα από την παλιά, προκειμένου να υπερισχύσει.
Σίγουρα βρισκόμαστε εν όψει καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες  συνέπειες.
Σύντομα θα υπάρξει συνέχεια του παρόντος κειμένου.
 
ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ