Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κατάρρευση Καμμένων: 4 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, παρελθόν ο Δαμαβολίτης


Κατάρρευση Καμμένων: 4 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, παρελθόν ο Δαμαβολίτης
Εικόνα τσίρκου και παιδικής χαράς δίνει η συγκυβέρνηση (και) με τις παλινδρομήσεις της πάνω στο θέμα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος. Δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ τάσσονται ευθέως υπέρ του «ναι», ενώ απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητούν ακόμη δύο βουλευτές του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι εάν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί, θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης, ενώ επίσης κάλεσε τον ΠτΔ να παρέμβει. «Κάνω έκκληση στον ΠτΔ να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά. Την σκυτάλη πήρε ένας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Δαμαβολίτης, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, επειδή θεωρεί «ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής». Ο Δαμαβολίτης ήδη διαγράφηκε!
«Είμαι υπέρ του "ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"», αδειάζοντας εντελώς την γραμμή των ΑΝΕΛ. Επίσης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος με δήλωσή του θεωρεί ότι «ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος» και ζητεί την μη διεξαγωγή του. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Μαυραγάνης μίλησε για "νόθο δημοψήφισμα".
Είχε προηγηθεί η χθεσινή παρέμβαση ενός ακόμη βουλευτή των ΑΝΕΛ, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος ζητούσε κι αυτός την απόσυρση του δημοψηφίσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος ήταν λάθος, υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να το διορθώσει.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε μια τεράστια εσωκομματική κρίση, η οποία απειλεί την ακεραιότητα του κόμματος, καθώς τέσσερις βουλευτές αμφισβητούν ευθέως την κυβερνητική θέση και άποψη για το δημοψήφισμα. Η όλη κατάσταση θυμίζει τον εκφυλισμό του ΛΑΟΣ τον Φεβρουάριο του 2012, σε πολύ χειρότερη μορφή τώρα όμως. Ταυτόχρονα, δημιουργείται και τεράστιο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα αφού είναι ξεκάθαρο πως ούτε μέσα στην κυβέρνηση πλέον πιστεύουν στην χρησιμότητα του δημοψηφίσματος. Θεωρητικά μπορεί να υποστηρίζουν το «όχι» (όσοι το υποστηρίζουν...) για την Κυριακή, αλλά οι πράξεις τους ωθούν συνεχώς προς το «ναι». Οι εταίροι και οι δανειστές διευκολύνονται έτσι πολύ ως προς τις επιδιώξεις τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Γιώργος Μάστορας