Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Ακλόνητη η Χρυσή Αυγή, διαλύονται τα αποκόμματα του Μνημονίου!


Δημοσκόπηση Κάπα Research: Ακλόνητη η Χρυσή Αυγή, διαλύονται τα αποκόμματα του Μνημονίου!
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις πρόσφατες εκλογές μόλις δημοσιεύτηκε από την εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδος «Το Βήμα».
Πριν εγκύψουμε στην εκτίμηση ψήφου για έκαστο κόμμα, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η εταιρεία προέβη σε σημαντικές μεθοδολογικές αλλαγές, αφού για πρώτη φορά όσοι τους έκλεισαν το τηλέφωνο ή απάντησαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν προσμετρώνται κανονικά.

Αυτό επισήμως γίνεται ως μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συνεχή σφάλματα των δημοσκοπήσεων, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας κατηγορίας, όπου θα κρύβονται οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Κοινώς, όταν κάποιος ερωτηθεί και απαντήσει «Χρυσή Αυγή» θα του το κλείνουν και θα τον σημειώνουν ότι «δεν θα ψηφίσει».
Πάμε, όμως, και στα ποσοστά, όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι άπαντες κατακρημνίζονται, ενώ η Χρυσή Αυγή βιώνει άλλη μία άνοδο στα ποσοστά της, τα οποία με την πρέπουσα αναγωγή εγγίζουν τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, ο Σύριζα με αναγωγή χάνει 6 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 30%, ενώ η ΝΔ παραμένει πάρα πολύ μακριά από την προοπτική εξουσίας και σε συνδυασμό με τον τραγέλαφο των εσωκομματικών εκλογών συντόμως θα βιώσει καθίζηση. Ενδεικτικό είναι ότι το 39,2% των πολιτών εκτιμά ότι το κόμμα θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.
Η Χρυσή Αυγή παίρνει ένα 5,6%, το οποίο με την πρέπουσα αναγωγή επί των εγκύρων αποκαλύπτεται ότι είναι 9,4%! Το Πασόκ, το ΚΚΕ βρίσκονται σε σταθερά χαμηλά ποσοστά πέριξ του 4%, ενώ Ποτάμι, Ανέλ και Ένωση Κεντρώων εμφανίζονται εκτός βουλής, δείγμα ότι ο Λαός δεν εκτιμά τα δεκανίκια του μνημονίου.