Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Με τροπολογίες κάνουν τα χατήρια των διεθνών τοκογλύφων: Πιο βαθιά ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων


Με τροπολογίες κάνουν τα χατήρια των διεθνών τοκογλύφων: Πιο βαθιά ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων
Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε πολλάκις στηλιτεύσει την νεοδημοκρατική τακτική των άσχετων τροπολογιών που κατατίθενται την τελευταία στιγμή, αυτή πλέον έχει γίνει κομμάτι της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής τακτικής.
Με τροπολογίες που κατατέθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο, επιχειρείται να μεταβληθούν προς το χειρότερο (βεβαίως) οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο των 7500 σελίδων.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση χθες βράδυ προς ψήφιση προβλέπουν:
«Κόφτης» δαπανών: Το ποσό των προτεινόμενων μέτρων θα ορίζεται σε καθαρή βάση και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Περιγράφεται επίσης και ο μαθηματικός τύπος βάσει των οποίου μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης, με έμφαση στους μισθούς και τις συντάξεις.
Επιπλέον, σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών φυσικές καταστροφές ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται μόνον κατόπιν συμφωνίας, και όχι απλώς «διαβούλευσης» με τους διεθνείς τοκογλύφους, όπως ισχύει σήμερα.
Δάνεια: Τόσο στα «κόκκινα» όσο, κυρίως, στα ενήμερα «πράσινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» εξαιρέσεων στην γενική απαγόρευση στα funds να αυξάνουν το επιτοκιακό περιθώριο που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζά του.
ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ).
Διευκολύνσεις στα Funds: Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες.
Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ που ήταν μέχρι προσφάτως «κόκκινη γραμμή»: Μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 αντί του Νοεμβρίου ορίζεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.