Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η τουρκική εισβολή καταρρέει στην Ελ-Μπαμπ, αλλά ο Ερντογάν ονειρεύεται προέλαση στην Ράκκα...


Η τουρκική εισβολή καταρρέει στην Ελ-Μπαμπ, αλλά ο Ερντογάν ονειρεύεται προέλαση στην Ράκκα...
Ο Συριακός Στρατός έχει ακροβολιστεί στο μέτωπο νότια της Ελ-Μπαμπ ακριβώς έξω από την πόλη Ταντίφ και προετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση. Ο απώτερος σκοπός είναι η είσοδος στην Ελ-Μπαμπ των νόμιμων στρατιωτικών δυνάμεων του Προέδρου Μπασάρ-Αλ-Άσσαντ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στις 12 Φεβρουαρίου, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του τουρκικού κόμματος MHP, αμφισβητούσε τον "κατά λάθος" βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή της Ελ-Μπαμπ από την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, άμεσα ψυχραίνοντας με αυτό τον τρόπο την Ρωσοτουρκική συνεργασία στην Συρία. Παράλληλα ο Ερντογάν δήλωνε ότι η τουρκική δύναμη εισβολής πολύ σύντομα θα κατακτήσει την Ελ-Μπαμπ και έπειτα θα προχωρήσει ακάθεκτα προς την σύρραξη με τις δυνάμεις του ισλαμικού κράτους στην πόλη Ράκκα, μην υπολογίζοντας κανένα άλλο παράγοντα και ιδιαίτερα την στρατηγική της Ρωσίας και της Συρίας για την ίδια περιοχή.

Και δεν θα πρέπει να μένει έξω από την εξίσωση των γεγονότων ο παράγοντας των Κούρδων της Συρίας, που έχουν στρατιωτική παρουσία και σε όλα τα βασικά στρατηγικά σημεία της βορειοανατολικής Συρίας, δηλαδή στην Ελ-Μπαμπ, στο Φράγμα του Ευφράτη και στην Ράκκα. Και όπως ήταν αναμενόμενο η πραγματική κατάσταση, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, είναι εντελώς ζοφερή για τα μεγαλεπήβολα κατακτητικά σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν.
Όλο και περισσότεροι τούρκοι εισβολείς και φιλότουρκοι τρομοκράτες τζιχαντιστές αντάρτες του Free Syrian Army (FSA), δηλαδή της επιχείρησης "ασπίδας του Ευφράτη" (Operation Euphrates Shield), σκοτώνονται από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους (ΙSIS) στην εκατόμβη της βόρειας Συρίας.
Η τωρινή τουρκική δύναμη εισβολής απαριθμεί περίπου οκτώ χιλιάδες τούρκους στρατιώτες και πέντε χιλιάδες περίπου τρομοκράτες του FSA. Και όπως αναφέρει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Masdar όλη αυτή η τουρκική στρατιωτική δύναμη εδώ και τρείς μέρες έχει νικηθεί κατά κράτος από περίπου οκτακόσιους τρομοκράτες τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.
Συμπερασματικά και λαμβάνοντας υπ' όψη την παράμετρο της καταλυτικής συμβολής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο θέατρο επιχειρήσεων της Ελ-Μπαμπ, οι άμεσες μελλοντικές εξελίξεις για τον τουρκικό στρατό δεν προμηνύονται καλές στην βόρεια Συρία.