Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η Ε.Ε. με καθοδηγητή το Βερολίνο θέλει να αναλάβει τα ηνία της παγκοσμιοποίησης


Η Ε.Ε. με καθοδηγητή το Βερολίνο θέλει να αναλάβει τα ηνία της παγκοσμιοποίησης
Την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε για το ευρύ κοινό η έκθεση «Munich Security Report 2017» που απευθύνεται βασικά στους διοργανωτές και τα μέλη της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Münchner Sicherheitskonferenz), μια διάσκεψη που λαμβάνει χώρα από το 1963 κάθε έτος με συμμετοχή υπουργών άμυνας, συμβούλων ασφαλείας, υψηλόβαθμων στρατιωτικών και εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας από πολλές χώρες της Δύσης και Ανατολής.

Πρόεδρος της Διάσκεψης εδώ και πολλά χρόνια είναι ο γερμανός ανώτατος διπλωμάτης και πρώην υπουργός Wolfgang Ischinger, ο οποίος κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Münchner Sicherheitskonferenz» που θα πραγματοποιηθεί  το επόμενο Σαββατοκύριακο θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Δύση, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανατοποθετηθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως «λαμπαδηδρόμος» της Παγκοσμιοποίησης. Σύμφωνα με την δημοσιευθείσα έκθεση «Munich Security Report 2017» που φέρει την υπογραφή του, οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν είναι πλέον η ηθική και πολιτική ηγεσία της Δύσης και ούτε καν το σύμβολο αυτής.
Στην έκθεση αναφέρεται διεξοδικά η συνεχιζόμενη άνοδος της Κίνας και την επίδραση που θα έχει αυτή η χώρα τα επόμενα χρόνια στην διεθνή σκηνή. Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή και  στην πρόσφατη ειρηνευτική διαδικασία για την Συρία, μια διαδικασία που πραγματοποιείται χωρίς την συμμετοχή της Δύσης. Τονίζεται δε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας, από μόνη της αυτή αποτελεί μια βαθιά διεισδυτική ρήξη με την Δυτική κυριαρχία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, κάτι που θα ερμηνευτεί ανάλογα και σε εξελίξεις άλλων κρίσιμων αντιπαραθέσεων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ischinger και τους άλλους συντάκτες της έκθεσης ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «μετα-Δυτικής» εποχής στην οποία μη-δυτικοί παράγοντες θα διαμορφώνουν την διεθνή πολιτική.
Η έκθεση «Munich Security Report 2017» καλεί τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να αντικαταστήσουν την απώλεια των ΗΠΑ από την ηγεσία της Δύσης και να λειτουργήσουν από κοινού για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», την «ελευθερία», την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και την «ελεύθερη διακίνηση» ατόμων. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η Γερμανία έχοντας την οικονομική και στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να χειραφετηθεί η ΕΕ και να χαράξει νέα πορεία στις επικείμενες διαμάχες με την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το ρόλο του «λαμπαδηδρόμου» σε αυτή την ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον πολιτική πορεία σκοπεύει να αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, την οποία ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα είχε χρίσει ως ηγέτιδα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης στην τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ είναι πρόθυμη να αναλάβει την αντιπαράθεση με τον Τραμπ και τον Πούτιν, να πάρει την σκυτάλη ως ηγέτιδα της νεοφιλελεύθερης Δύσης και να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενίσχυση του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού, αφού όπως τόνισε σε πρόσφατη ομιλία της «πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου την Δύση». Προκειμένου δε να προστατεύσει την «φήμη» της Δύσης, δηλαδή την φήμη της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, φέρεται να θέλει να επανεξετάσει το θέμα της «πυρηνικής ασπίδας» της Ευρώπης, τουτέστιν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων των οποίων τα κλειδιά δεν θα κατέχει πλέον η Ουάσιγκτον, καθ’ όσον πιστεύει ότι ο Τραμπ σκοπεύει να καταργήσει τις στρατιωτικές εγγυήσεις των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Η Ε.Ε. λοιπόν ετοιμάζεται με την προτροπή και την μόχλευση της πρώην κομμουνίστριας Μέρκελ να διασφαλίσει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις ΗΠΑ του Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα θέλει να συνεχίσει και την επιθετική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ρωσία. Οι ονειρώξεις της Νέας Παγκόσμιας Τάξης που καθρεπτίζονται στο πρόσωπο της Μέρκελ έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς οι ευρωπαϊκοί λαοί αντί των «ευρωπαϊκών λύσεων» προτιμούν πλέον τις «εθνικές λύσεις» στα προβλήματα τους και οδεύουν όντως προς μια «μετα- Δυτική» εποχή.
Γ. Λιναρδής