Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Κομματική επέλαση στην Δημόσια Υγεία


Κομματική επέλαση στην Δημόσια Υγεία
Αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ΕΟΠΥΥ για να εισχωρήσουν στην δημόσια υγεία οι πελατειακοί μηχανισμοί του κυβερνώντος κόμματος. Η δημόσια υγεία είναι εθνική υπόθεση. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ιδρύθηκε το 2011, εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για να οργανωθεί υποτίθεται ορθολογικά και αποτελεσματικά η παροχή υπηρεσιών υγείας, μακριά από πελατειακές πρακτικές των κομμάτων.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει άλλα σχέδια: μεθοδεύει μια κομματική επέλαση στην Δημόσια υγεία. Από την ίδρυσή του, ο ΕΟΠΥΥ λειτούργησε ως ένας δημόσιος φορέας που δεν προστατεύθηκε από την διαβρωτική επίδραση των γνωστών σε όλους πελατειακών πρακτικών του κομματικού συστήματος. Στο διοικητικό συμβούλιο εντάχθηκαν επιστήμονες που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα έπρεπε να «φιλτράρονται» με ορθολογικό τρόπο όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την παροχή υπηρεσιών υγείας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όχι των πολιτικών - κομματικών επιδιώξεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς βλέπει τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ως «δυσλειτουργικό». Εκλαμβάνει προφανώς ως «δυσλειτουργία» το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να αποτελείται μόνο από πιστούς κομματικούς κομισάριους, που πρόθυμα θα υλοποιούν άκριτα το σωτήριο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον χώρο της υγείας και θα διευκολύνουν κάθε λογής πελατειακές σχέσεις - εξυπηρετήσεις των μηχανισμών του κυβερνώντος κόμματος.
Ένα παράδειγμα του συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ είναι αρκετά πρόσφατο όταν τον Ιούλιο του 2016, το υπουργείο Υγείας θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει πρόωρα το νοσοκομείο της Σαντορίνης, για να το εγκαινιάσει πανηγυρικά ο πρωθυπουργός, σε μια εκδήλωση με έντονα χρώματα παλαιοκομματισμού και ο υφυπουργός Πολλάκης αξίωνε επίμονα από το διοικητικό συμβούλιο να παρακάμψει την νομιμότητα και να δεχθεί να συνάψει σύμβαση με ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που δεν διέθετε την προβλεπόμενη από τον νόμο βεβαίωση καλής λειτουργίας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προώθησε στην Βουλή ένα νομοσχέδιο – σκούπα, στο οποίο κρύβεται η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 56, που αποτελεί την «άλωση» του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ από το υπουργικό δίδυμο Ξανθού – Πολλάκη και τους κομματικούς μηχανισμούς. Με την προτεινόμενη διάταξη, το διοικητικό συμβούλιο αναμορφώνεται κατά τρόπον ώστε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργού. Στην ενδεκαμελή, νέα σύνθεση, θα κυριαρχούν έξι μέλη υπουργικής επιρροής, καθώς καθιερώνεται το δικαίωμα ψήφου για τον αντιπρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται και ορίζεται με απόφαση υπουργού, καταργείται η θέση επιτρόπου του Δημοσίου άνευ δικαιώματος ψήφου και εισέρχεται στο συμβούλιο ως μέλος με δικαίωμα ψήφου υπάλληλος του υπουργείου. Καταργείται η μία από τις δύο θέσεις επιστημόνων που επιλέγονται από ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ενώ εισέρχεται στο συμβούλιο και ένας εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.
Η αντιμεταρρύθμιση αυτή ανοίγει πολιτική και κομματική επιρροή ελέγχου σε έναν Οργανισμό που ανοίγει εύλογα την όρεξη στους κομματικούς μηχανισμούς, αφού διαχειρίζεται κάθε χρόνο δισεκατομμύρια των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων. Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν έχουμε δει πού οδηγούν τα κομματικά, πελατειακά δίκτυα και πώς οδηγούν σε σπατάλες, κακοδιαχείριση και μεταφορά του λογαριασμού στους ασφαλισμένους και στους φορολογουμένους. Έχει ανοίξει ο δρόμος δυστυχώς για την επανάληψη των ίδιων εσφαλμένων πρακτικών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που έφεραν το Ελληνικό Δημόσιο στην χρεοκοπία και κλόνισαν βαθιά τα θεμέλια του εθνικού κοινωνικού κράτους.
Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 216)
Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017
Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098