Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Γιάννης Μπουτάρης: Ο εθνομηδενιστής που κατάφερε το ακατόρθωτο: “Να κοιμάται όρθιος”...


Γιάννης Μπουτάρης: Ο εθνομηδενιστής που κατάφερε το ακατόρθωτο: “Να κοιμάται όρθιος”...
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από το "Πρώτο Θέμα" με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Γιάννης Μπουτάρης, ο αγουροξυπνημένος δήμαρχος" είναι ενδεικτικό των... πατριωτικών προθέσεων του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης. Να ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα του κειμένου, με τον δικό μας σχολιασμό να τα συνοδεύει: "Ωστόσο, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία», έκανε κωλοτούμπα. Μίλησε για διαστρέβλωση υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κοιμόταν, μπερδεύτηκε, απομονώθηκαν τα λόγια του".

Με απλά λόγια, ο Μπουτάρης αποτελεί, σύμφωνα με το κείμενο, την ενσάρκωση του ανθρώπου που… «κοιμάται όρθιος», κατά την γνωστή λαϊκή ρήση. Και μόνο αυτό το ύφος (και ήθος) δικαιολογίας του Μπουτάρη είναι αρκετό για να δείξει την (ανύπαρκτη) σοβαρότητά του.
Διαβάστε, όμως, και το παρακάτω: "Είναι γνωστό, όμως, ένα ανέκδοτο από τα παλιά που κάθε τόσο αναπολούν όσοι τον γνωρίζουν καλά για να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του. Θέλοντας να διακωμωδήσουν την τάση του να αλλάζει εύκολα γνώμη, περιγράφουν τι συνέβαινε όταν ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Έτσι είχε καθιερωθεί τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης να υπογράφονται την ίδια ημέρα για να μη βρεθούν μπροστά σε στροφή 180 μοιρών του Γιάννη Μπουτάρη την επομένη".
Αν μη τι άλλο, αυτό που χαρακτηρίζει τον Μπουτάρη είναι η… συνέπεια και η… σταθερότητα στις απόψεις του. Και ας λένε κάποιοι… κακεντρεχείς ότι στην περίπτωσή του ισχύει το "Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω".
Έχει, όμως, και συνέχεια το παραλήρημα του Μπουτάρη: "Σε ένα ακόμα ταξίδι του στη γείτονα, μιλώντας στα αγγλικά πρότεινε στους δημοσιογράφους: «Η επόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Μακεδονίας να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη». Μετά τις αντιδράσεις είχε ξεκαθαρίσει ότι τον αφήνουν παγερά αδιάφορο οι επικρίσεις για τη στάση του. Όταν καταλάγιασε ο σάλος εξομολογήθηκε: «Και εγώ έχω πει πολλές φορές τα Σκόπια "Μακεδονία" αλλά μετά λέω πως έκανα λάθος»! Σε άλλη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε αν ένιωσε ότι έκανε λάθος αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία», απάντησε με ένα ξερό «όχι». «Γιατί τότε αισθανθήκατε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος, για να πάρει την απάντηση: «Ζήτησα συγγνώμη διότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί πατριδοκάπηλοι -όπως τους λέω εγώ- οι οποίοι ενοχλούνται από αυτό το πράγμα και δεν έχω λόγο να τους ενοχλήσω»! ".
Και όμως, σύμφωνα με τον Καμίνη (άλλος κι αυτός…), αυτή η επιτομή του εθνομηδενισμού "είναι πραγματικός πατριώτης"! Δεν θα πούμε  την άλλη γνωστή λαϊκή ρήση για το ποιοι γίνανε… "μαλλιά-κουβάρια". Απλώς, θα υποστηρίξουμε ότι εάν δεν ταιριάζαν (Μπουτάρης και Καμίνης) στον εθνομηδενισμό δεν θα… συμπεθεριάζαν.
Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή έτσι δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν και οι έπαινοι προς τον διαβόητο κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος: "Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τζορτζ Σόρος. Ήταν, μάλιστα, ομιλητής στα εγκαίνια του κέντρου που ανήκει στο ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ασκεί πολιτική στην Ανατολική Ευρώπη. Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι απόψεις του Τζορτζ Σόρος για την ΠΓΔΜ, ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε ότι «ο Σόρος δεν νομίζω ότι πήρε ποτέ θέση υπέρ των Σκοπίων ή υπέρ της Ελλάδος. Η πολιτική του τοποθέτηση δεν εκφράζεται υπέρ του ενός ή του άλλου. Την έχει για τον εαυτό του. Οι δράσεις που κάνει βοηθούν τις κοινωνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επειδή ξέρω προσωπικά τον Σόρος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό»."
Και πάμε στο… αποκορύφωμα των ανθελληνικών επιδόσεων του Μπουτάρη όπως αυτές περιγράφονται από το "Πρώτο Θέμα": "Η απέχθεια του σε οτιδήποτε εθνικό, όμως, δεν αποτυπώνεται μόνο στην πολύχρονη διένεξη με τα Σκόπια. Έχει δηλώσει αρκετές φορές κάθετα αντίθετος στις μαθητικές παρελάσεις, αρνούμενος, μάλιστα, να παραβρεθεί σε αυτές, παρότι κάτι τέτοιο επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος. «Θεωρώ ότι οι μαθητικές παρελάσεις είναι πέρα από κάθε λογική πια. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν γίνονται μαθητικές παρελάσεις με εμβατήρια στρατιωτικού χαρακτήρα. Δεν θα πάω φέτος».
Έχει χαρακτηρίσει, μάλιστα, αυτούς που παρελαύνουν «συρφετό διαφόρων συλλόγων... Αυτό το πράγμα δεν είναι αξιοπρεπές». Στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για τη Γενοκτονία, όπου ήταν καλεσμένος να καταθέσει στεφάνι, έφτασε αργοπορημένος, μετά την κατάθεση των στεφάνων, ψελλίζοντας τη δικαιολογία ότι τον πήρε ο ύπνος. Επίσης, έχει εκφράσει θέσεις για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστός ο όρος "Βόρεια Ήπειρος"». Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι προτιμάει την ονομασία Ιστανμπούλ και όχι Κωνσταντινούπολη! Αν και δεν το λέει στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, δεν του αρέσει να ακούει τον Εθνικό Ύμνο στους ναούς. Από την άλλη, ο χώρος ενός τζαμιού του φαίνεται πιο επιβλητικός από τις ορθόδοξες εκκλησίες, «επειδή είναι πολύ πιο αφαιρετικός και τον κάνει να έρχεται πολύ πιο κοντά στο Θείο».
Ο Γιάννης Μπουτάρης, άλλωστε, είναι δεδηλωμένος θαυμαστής του Κεμάλ Ατατούρκ. Έχει δηλώσει ότι «η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ». Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα έχει πει προς αποφυγήν παρεξηγήσεως ότι «έχουμε δημιουργήσει μία ιστορία για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι ήταν φονιάς»! Φρόντισε να μετατρέψει το σπίτι του σε μουσείο και όταν ρωτήθηκε για την απόφασή του αυτή, τον χαρακτήρισε μεγάλο ηγέτη, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεοτούρκων και συνεπώς ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία. Αν και πελαγοδρομεί αρκετές φορές για το αν έχει πράγματι προτείνει, η αλήθεια είναι πως όταν ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της Δράσης είχε προτείνει τη μετονομασία της οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στους λεγόμενους "εθνικόφρονες", ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ, παρόλο που στιγμάτισε τη σταδιοδρομία του με γενοκτονίες, όπως των Ποντίων αδελφών μας, ήταν τέκνο της Θεσσαλονίκης, πράγμα φυσικά που δεν αλλάζει»."
Εδώ, πραγματικά, ωχριά οποιαδήποτε περιγραφή η χαρακτηρισμός για τα πεπραγμένα του Μπουτάρη. Το μόνο που θα πούμε είναι ότι με τέτοιες θέσεις κερδίζει επάξια μία θέση δίπλα στον Εφιάλτη, τον Πήλιο Γούση και τον Νενέκο...
Τα αποσπάσματα που παραθέσαμε είναι ενδεικτικά του ανθελληνισμού του φαιδρού εμφανισιακά (και όχι μόνον) αυτού τύπου, τον οποίο οι συγκυρίες και η λανθασμένη προσέγγιση μεγάλης μερίδας κόσμου τον έφεραν στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης για να προκαλεί επανειλημμένα με τα όσα λέει... κοιμώμενος όρθιος. Το ότι ο θλιβερός αυτός γηραιός τύπος έχει βάλει (κι αυτός) στο στόχαστρο του την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δείχνει ότι σίγουρα βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ