Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τρόμος από το Bloomberg: Άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα φέρνει το σκάνδαλο Novartis


Τρόμος από το Bloomberg: Άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα φέρνει το σκάνδαλο Novartis
Η υπόθεση με το σκάνδαλο Novartis μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος και αντίστοιχη πολιτική άνοδο της ακροδεξιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, όπου αναγράφονται και τα εξής:

«η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σκανδάλου της φαρμακευτικής βιομηχανίας και διερευνά το ρόλο του ελβετικού κατασκευαστή ναρκωτικών σε πιθανώς υπερβολικές τιμές φαρμάκων και εμβολίων. Η έρευνα για τη δωροδοκία, η οποία έχει επίσης εμπλέξει δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναταράσσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η υπόθεση απειλεί να επιδεινώσει την απογοήτευση του κοινού με τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, με συνέπεια να ευνοούν την άνοδο ομάδων στήριξης των πολιτικών άκρων, ανέφεραν οι παρατηρητές».
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κατάσταση πολέμου», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο. "Αν και ο αντίκτυπος του σκανδάλου στην έξοδο του προγράμματος είναι πιθανό να είναι αμελητέος, ωστόσο δικαίως τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, αν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν κλείσουν τον κύκλο της πολιτικής αστάθειας".
Ο Γ. Στουρνάρας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί - Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος - και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες. Παρόλα αυτά, το σκάνδαλο δεν φαίνεται τόσο πιθανό να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο θα ευνοήσει τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα, δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ως συμπλήρωμα των «ανησυχιών» για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι και τα όσα αναφέρει ο γνωστός «δημοσκόπος» και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος θεωρεί ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης προσθέτοντας ότι θα ενισχύσει την δημόσια απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα της Χώρας, με αποτέλεσμα «την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Τα χρόνια λιτότητας έχουν κάνει πολλούς Έλληνες να αισθάνονται φτωχότεροι. Και ενώ λίγοι αναμένουν να επιστρέψουν στις καλύτερες ημέρες πριν η χώρα «εκραγεί» το 2010, πολλοί λένε ότι η «νέα κανονικότητα» για αυτούς δεν μπορεί να διαρκέσει αφού η οικονομία έχει μειωθεί κατά 20%. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, κι από αυτούς οι περισσότεροι αναζητούν εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων: οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης στο πλαίσιο της διάσωσής της, έλλειψη πίστης στους κρατικούς θεσμούς, μεταναστευτικές ροές και αίσθημα ανασφάλειας. Καθώς πλησιάζει στην έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και καθώς οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πλησιάζουν, το πολιτικό παιχνίδι είναι πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνο».
«Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ άσχημες», υπερθεματίζει ο Αριστείδης Χατζής. «Το οπλοστάσιο θα βγει από πολύ νωρίς και θα δούμε τα πιο βρώμικα παιχνίδια».
Με δεδομένο ότι στο παρελθόν τόσο ο Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Μαργαρίτης (ΔΗΣΥ-ΚΙΝΑ), αλλά και άλλοι συμμετέχοντες στο «Συνταγματικό τόξο», έχουν ομολογήσει ότι η συζήτηση περί σκανδάλων το μόνο κόμμα το οποίο ευνοεί είναι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε την αυτόματη σύνδεση των λεγομένων τους με τα όσα διαβάσαμε παραπάνω.
Θα συμφωνήσουμε με τον Αριστείδη Χατζή στο ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ άσχημες». Όντως, θα είναι πολύ άσχημες για όλες τις πτέρυγες του ψευδεπίγραφου «Συνταγματικού τόξου», ο οποίες βουτηγμένες για τα καλά μέσα στον βάλτο των σκανδάλων θα δουν την μόνη Καθαρή Ηθικά Πολιτική Δύναμη της Χώρας να επιβραβεύεται εκλογικά από τον Ελληνικό Λαό, που στο πρόσωπο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ θα αντικρίσει εκείνον τον Φορέα που θα είναι σε θέση να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγεία και να φέρει εις πέρας την πραγματική ηθική και νομική κάθαρση στην πολιτική ζωή του Τόπου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ