Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Στο 27,2% φτάνει η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα των Μνημονίων

Στο 27,2% φτάνει η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα των Μνημονίων


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια η Ελλάδα (με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια των Μνημονίων) είναι αναμφίβολα και η ανεργία, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση πλέον έρχονται ειδήσεις, οι οποίες δείχνουν το τεράστιο μέγεθός της.

Η πιο πρόσφατη είδηση έχει να κάνει με το ότι περισσότερα από 315.000 άτομα δεν εμφανίζονται στην επίσημη «λίστα» της ανεργίας, σύμφωνα με την νέα ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) για την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Οι ερευνητές του ΙΝΕ, λαμβάνοντας υπόψη την υποαμειβόμενη… υποαπασχόληση και τα άτομα που έχουν αποθαρρυνθεί και δεν αναζητούν εργασία, εκτιμούν ότι η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 27,2%.
Επισημαίνεται ότι «χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς δείκτες για την ανεργία, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την υποαπασχόληση, τους αποθαρρυμένους ανέργους και το δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό» η ανεργία εμφανίζεται υψηλότερη κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες (27,5%) από το επίσημο ποσοστό ανεργίας (21,2% στο δ’ τρίμηνο του ’17). Το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με το ΙΝΕ, εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες και στους νέους.
Επίσης, βάσει των συμπερασμάτων, επιδείνωση παρουσίασαν το 2016 οι συνθήκες διαβίωσης για σημαντικό ποσοστό νοικοκυριών. Παρουσίασε σημαντική αύξηση το ποσοστό των νοικοκυριών, τα οποία αδυνατούν να καταναλώσουν γεύμα με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο κάθε δεύτερη ημέρα (από 12,9% το 2015 αυξήθηκε στο 14,4% το 2016).
Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των «φτωχών» εργαζομένων. Το ποσοστό των χαμηλόμισθων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ «εκτοξεύτηκε» στο 37,4% το 2017 (από 13,1% το 2009). Όσον αφορά την μεταμνημονιακή περίοδο, αναφέρεται ότι «οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο 2018-2022 είναι πολύ πιθανόν να συντηρήσουν το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και την βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Πίσω από «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» κάθε μνημονιακής κυβέρνησης, η ανεργία συνεχώς γιγαντώνεται και θεριεύει οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον Ελληνικό Λαό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ