Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

1994: Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου “φοβόταν” η κυβέρνηση των ΗΠΑ!

1994: Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου “φοβόταν” η κυβέρνηση των ΗΠΑ!

Άρθρο από την εφημερίδα "Χρυσή Αυγή"
Αποκαλυπτικό έγγραφο της CIA δόθηκε στην δημοσιότητα
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι ήλθε και η ώρα της απελευθερώσεως της Βορείου Ηπείρου. Όμως οι “σύμμαχοι” για μια ακόμη φορά μας πρόδωσαν και μια πανάρχαια Ελληνική πατρίδα έμεινε υπόδουλη και μάλιστα σε μία κομμουνιστική τυραννία αυτήν του Εμβέρ Χότζα!

Μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων κάποιοι πάλι πίστεψαν ότι ήλθε η ώρα της εθνικής ελευθερίας για τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Δεν υπήρχε όμως η θέληση ούτε από το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας, ούτε βεβαίως από την μεγάλη δύναμη, τις ΗΠΑ, να γίνει η Βόρειος Ήπειρος Ελληνική. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον ενημέρωνε την Αλβανία να πάρει μέτρα κατά του Ελληνισμού… γιατί κινδυνεύει η εδαφική της ακεραιότητα! 
Σύμφωνα με αμερικανικά αποχαρακτηρισμένα σήμερα έγγραφα της CIΑ  τα οποία είχαν τότε ως  αφορμή το επεισόδιο της της ΜΑΒΗ την 10η Απριλίου του 1994 σε αλβανικό συνοριακό φυλάκιο στην Επισκοπή υπήρχε περίπτωση απελευθερώσεως της Βορείου Ηπείρου και Ενώσεώς της με την Ελλάδα.
Τότε η CIA ενημέρωνε  την Αλβανία, ότι μια ένωση της Ελλάδας, με την Βόρειο Ήπειρο, είναι δυνατή και θα περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ των ποταμών Σκούμπι και Βιόσα. Η CIA η οποία χαρακτήριζε το μειονοτικό Ελληνικό κόμμα της «Ομόνοιας» ως «πέμπτη φάλαγγα» στην Αλβανία.
Τόνιζε δε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν βρουν μια προσέγγιση Αθήνα και Τίρανα ο ελληνικός πληθυσμός της Β. Ηπείρου μπορεί να δημιουργήσει μια αποσταθεροποιητική κρίση»
Το έγγραφο κάνει σαφή αναφορά στα ιστορικά δεδομένα της περιοχής και πως βρέθηκε υπό αλβανική κυριαρχία και για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο δεν τηρήθηκε ποτέ και το οποίο προέβλεπε αυτονομία της Β. Ηπείρου.
Μάλιστα δίνει και όρια αυτής της περιοχής, πολύ βορειότερα από την Βόρεια Ήπειρο, με τον χαρακτηρισμό “Περιοχή που διεκδικείται από τους Έλληνες εξτρεμιστές”!
To Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (MABH), ήταν ελληνική απελευθερωτική οργάνωση που έδρασε στον γεωγραφικό χώρο της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας από τον Άξονα (1941-1944).
Η οργάνωση τελικά διαλύθηκε καθώς δεν είχε βοήθεια από τους Εγγλέζους οι οποίοι τότε πόνταραν στο χαρτί του Χότζα.
Τα έτη 1984 επί Εμβέρ Χότζα, το 1991 και το 1994, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά αλβανικών στόχων, σε Αλβανία και Ελλάδα. Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις έφερε το ίδιο όνομα (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου).