Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης της χούντας της Νικαράγουας: Από τον Α. Παπανδρέου και τις μπριγάδες της ΚΝΕ μέχρι τον Τσίπρα

Γράφει ο Αντίοχος
Κάποιοι αριστεροί, όταν ένα κομμουνιστικό καθεστώς γίνεται κακόφημο, υποστηρίζουν ξεδιάντροπα πως «δεν είναι αριστερό», για να περισωθεί η τιμή της… άσπιλης κι… αμόλυντης αριστεράς. Έτσι, άρθρο με το ερώτημα «είναι αριστερή η καταπίεση στη Νικαράγουα;», δημοσιεύθηκε στην φυλλάδα των Ιών – ενώ οι νεκροί από την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, πλησιάζουν τους 500.  

Στο άρθρο εμφανίζεται ο κόκκινος δικτάτορας Ντανιέλ Ορτέγκα ως «καπιταλιστής, ερωτευμένος με την εξουσία και αφοσιωμένος στην αύξηση των προνομίων και του πλούτου, του δικού του και της τάξης του».
Αριστερό, αριστερότατο, είναι το καθεστώς Ορτέγκα! Μάλιστα, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του (ως το 1990, που έχασε τις εκλογές), είχε και την… πιστοποίηση αριστεροφροσύνης από την ελληνόφωνη αριστερά. Και την πασοκική (δια του Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά και την σταλινοκομμουνιστική!
Ήταν η εποχή της… «διεθνιστικής αλληλεγγύης», με ομάδες («μπριγάδες») φυτών της ΚΝΕ να πηγαίνουν στην κόκκινη Νικαράγουα του Ορτέγκα, για να μαζέψουν… καφέ – και στην Κούβα για να μαζέψουν… μπανάνες και ζαχαροκάλαμα.
Ιδού τι έγραφε τότε ο «Ριζοσπάστης»...